Савети за родитеље: Како помоћи деци у потрази за љубављу

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 13:13

Савети за родитеље: Како помоћи деци у потрази за љубављу

Млади људи се често суочавају с изазовима када је у питању тражење љубави, а два главна проблема су емоционална бол због одбијања и осећај очаја да никада неће пронаћи праву љубав. Стручњаци су посаветовали родитеље како могу да помогну својој одраслој деци на овом путу. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Freepik Прво, родитељи треба да буду свесни својих сопствених емоционалних реакција и пртљага који произлазе из њихових претходних раскида или борби и које не морају нужно нестати. Важно је да одвојите своја осећања од онога што ваше дете осећа како бисте заиста могли да чујете и разумете шта вам говори.
Друго, важно је неговати однос поверења са дететом како би постојала отвореност за разговор о важним темама када дођевреме за то. Здрава комуникација подразумева разговоре које треба водити током детињства и младости како би се изградило поверење између вас и ваше деце. На пример, један од начина да створите сигуран простор за дискусију када почну да се забављају је да поделите мало сопствених искустава, грешака и рањивости.
Треће, важно је избегавати негативности, попут „Рекао сам ти да није добра особа“. Процене или пресуде могу да натерају дете да осети да је урадило нешто погрешно и да се емоционално затвори. Уместо тога, дајте изјаве или постављајте питања која подстичу жељу да поделе осећања са вама попут „Могу само да замислим како се осећаш. Реци ми више.” Отворене изјаве и постављање питања уместо процена или осуде, могу помоћи детету да се осећа сигурно и да самостално размишља о својим искуствима.
Тек након што сте слушали, саосећали, потврдили и дали им довољно простора за дељење, можете размотрити дељење стратегија за суочавање. Неки примери како то можете учинити јесте: „Прочитао сам чланак који је имао сјајан предлог…”; или „Када ми се то десило, написао сам дуго писмо које нисам послао“; или „Сети се када си био у средњој школи…“ и подсећати их на њихове предности. Морате добро познавати своје дете, јер не желе сви савети на исти начин. Неки само треба да открију свој пут. Морате им дати простора као и јасно ставити до знања да сте ту за њих ако вас буду требали.
Постоји директна веза између начина на који се љубав изражава према деци и онога што ће тражити код љубавног партнера Ако су родитељи изразили љубав кроз одређене радње, они ће те поступке тражити у партнеру. На пример, ако је то било речима, они ће тражити некога ко може да изрази љубав вербално. Они траже партнере који имају компатибилна љубавна значења. Ако родитељи игноришу или отпуштају своју децу или их воле на негативан начин, то такође може утицати на њихов будући избор партнера зато што сматрају да нису вредни или једноставно зато што не знају друго значење љубави. Наравно, млади одрасли могу бити довољно проницљиви да промене свој избор романтичног стила ако верују да родитељски није адекватан за њих.
Једна од најважнијих порука стручњака је да родитељи треба свесно да говоре о односима са децом од малих ногу, тако да у време када деца формирају сопствене односе, романтичне или друге, она имју формирана здрава очекивања и оквире. Запамтите да нас деца увек посматрају било да имају две или 32 године. Моделирајте како желите да одржавају односе на начин на који се опходите према људима око вас: конобарима, пружаоцима услуга, наставницима, пријатељима итд. Разговарајте са њима мало о томе како размишљате о својим односима са сестром, мајком, братом.
Дозволите им да виде да имате сукобе и потешкоће са људима до којих вам је стало и како их решавате. Ако никада не виде здраве аргументе, неће моћи да се изборе са конфликтом у сопственим односима. Вежбајте позивање на дељење постављањем отворених питања. Уместо да питате: “Како је било у школи?” на који обично добије одговор „добро“, покушајте да питате нешто попут: “Како си ти?”, “Како се осећаш?” или „Ко је пријатељ са којим би могао или могла да разговараш ако ти нешто смета?“
У почетку би вам ова врста питања могла бити непријатна, али наставите док вам то не постане познати образац. Наш мозак треба да се навикне на нову форму. Такође је важно да потврдите јединствене снаге вашег детета. Уместо да разговарате о томе шта ваше дете ради погрешно, преокрените сценарио и признајте његову праву снагу и могућности. Потврђујте, афирмишите својим речима и делима сваког дана. Не очекујте одговор или захвалност, само знајте да када се ваша деца осећају виђена и цењена, она почињу да изграђују самопоштовање које је важно у успостављању њихове будуће отпорности.
Важно је да родитељи слушају и пруже подршку деци када им је сломљено срце. Треба да будете ту за своју децу, пружите им емоционалну подршку и помогнете им да се носе са својим осећањима. Охрабрујте децу да изразе своје емоције, а затим им пружите утеху и подршку. Напокон, родитељи требају бити стрпљиви и разумевајући. Романтични односи могу бити сложени и деца се неће увек сусрести с љубављу одмах. Важно је да будете ту за своју децу током овог процеса и пружите им подршку и охрабрење да наставе да тражите љубав на начин који је здрав и аутентичан за њих.
Trikovi koji će ubrzati telefon toliko da radi kao da je nov

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Савети за родитеље: Како помоћи деци у потрази за љубављу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.