Пораст популације европске дивље мачке у Немачкој

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 13:00

Пораст популације европске дивље мачке у Немачкој

Популација европских дивљих мачака поново је у порасту у Немачкој и то највише у савезној држави Доњој Саксонији, где се њихов број повећао на око 800 јединки, пренео је данас Франкфуртер Алемајне Цајтнуг (ФАЗ). Фото: WikimediaCommons/Michael Gäbler Немачки лист наводи да, након што је ова животиња >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << почетком 20. века у Немачкој била готово изумрла, Удружење за заштиту природе и животног окружења (БУНД) процењује да сада има 400 до 700 примерака у Золингу и око 200 на планини Харц.
“Препостављамо да дивлијх мачака сада има у свакој шуми у јужној Доњој Саксонији“, саопштено је из БУНД-а, и додаје да се те животиње у шумама осећају посебно удобно, због листопадног дрвећа и оборених старих стабала.
Према Федералној агенцији за заштиту животне средине и природе, недавно је први пут уочена европска дивља мачка у граду Хале у савезној држави Саксонији-Анхалт.
Немачко министарство за животну средину намерава финансирало је пројекат БУНД-а да се уреди станиште дивљих мачака у шумама савезне државе Тирингије. Како преноси ФАЗ, пројекат се посебно фокусира на уређење обода шума.
“Многе друге угрожене животињске врсте такође имају користи од овога, као што су жутоглава крастача, дабар, мали сисари, слепи мишеви и бројне врсте птица“, истакао је менаџер тог пројекта Томас Молих.
БУНД наводи да дивље мачке изгледају веома слично домаћим сивим мачкама, које потичу од афричких дивљих мачака, као и да често долази до забуне јер их је лако помешати, а поред тога, европске дивље мачке не могу да једу индустријску храну, која може бити потенцијално кобна по њих.
Према подацима Министарства, њихов изглед се разликује од домаћих мачака првенствено због широког, густог репа.
Putin čestitao Dan nezavisnosti Belorusije Lukašenku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пораст популације европске дивље мачке у Немачкој се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.