Сада је време за ораховачу: Ми имамо рецепт стар више од сто година

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 10:19

Сада је време за ораховачу: Ми имамо рецепт стар више од сто година

Ликер од ораха или популарна ораховача није само резервисана за уживање, већ је стотинама година присутна у народној медицини. Користи се као лек за желудачне тегобе и штитну жлезду. Фото: Pexels/Andreea Ch Све више људи је прави код куће јер се верује да лечи желудац и тироиду, али није >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << увек лако наћи прави рецепт.
Ми имамо испробани рецепт, стар више од сто година.
Зелени плодови ораха беру се у јуну и то од 15. до 30. у зависности од поднебља. Овај природни рецепт, идеалан је за јачање имунитета, посебно током зимских месеци, а помаже и код желудачних тегоба и анемије.
Ораховача делује позитивно и на дигестивни систем – побољшава варење, ублажава надутост и горушицу и чисти дигестивни систем од паразита.
Млади ораси, док су још зелени, богати су витамином Ц и јодом и управо зато добри су за штитасту жлезду.
Рецепт за ораховачу гласи овако: Састојци: 40 младих зелених ораха
1 л ракије (најбоље лоза, а можа и јабуковача, шљивовица)
1 кг шећера (или мед)
Припрема: У велику теглу потребно је ставити шећер и додати зелене орахе, по могућности ситније. Уколико су крупнији, могу да се исеку на половине или четвртине и затим их прелијте ракијом.
Затворите теглу и ставите је поред прозора да стоји 40 дана на сунцу. Како би се шећер истопио, свакодневно је потребно да протресете теглу.
Већ након неколико дана, ова домаћа ракија почне да тамни, а након 40 дана, постаје потпуно црна и густа. Због шећера и густине ораховачу зову и ликером.
После 40 дана ракију процедите кроз газу и спремна је.
Народна препорука: Потребно је чашицу овог пића попити свако јутро на празан желудац.
Додаци уз орахе Овај рецепт разликује се од места до места. Често се уз орахе дода лимун, добро опран и исечен на кришке, а понекад и поморанџа.
Неретко се уместо шећера, а и боље је, додаје домаћи мед, као што је случај код манастирске ораховаче. Понекад се дода и неко лековито биље, попут траве иве и жалфије, што само појачава њено дејство на људски организам.
Šta stisak ruke govori o vama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сада је време за ораховачу: Ми имамо рецепт стар више од сто година се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.