РЦ Смедерево: Бактериозна пегавост листа паприке

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 09:26

РЦ Смедерево: Бактериозна пегавост листа паприке

На подручју деловања РЦ Смедерево, усеви паприке на отвореном пољу се налазе у фенофази до почетка цветања (ББЦХ 61). Фото: Pixabay/pixel2013 Визуелним прегледом усева регистровано је присуство симптома бактериозне пегавости листа паприке (Xантхомонас аџоноподис пв.весицаториа) на око >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 5% биљака. Услови у производњи паприке у овој производној години су били изузетно повољни за развој овог патогена.
Ово је једно од најзначајнијих обољења паприке. Симптоми се појављују најпре на доњим листовима паприке и то у виду ситних тамнозелених пега неправилног облика које се у повољним условима шире и некротирају. Даљим развојем болести пеге се спајају у веће некротичне површине, неправилног облика, оивичене хлоротичним ореолом. Лист се суши и може доћи до потпуне дефолијације, што доводи до значајног смањења приноса. Даљем ширењу болести погодује заливање кишењем и ветар.
Основни извор заразе представљају остаци оболелих биљака и заражено семе, одакле се инфекција шири.
У циљу заштите од овог патогена треба се придржавати следећих превентивних мера:
– употреба здравог семена
– уклањање биљних остатака и примена плодореда
Од хемијских мера препоручује се примена препарата на бази бакра пред падавине или заливање.
RC Vršac: Prisustvo grinja u zasadima višanja

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Смедерево: Бактериозна пегавост листа паприке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.