Ел Ораби: Политички односи Србије и Египта су одлични

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jul.2023, 09:19

Ел Ораби: Политички односи Србије и Египта су одлични

Египат је посвећен очувању суверенитета свих земаља света и у потпуности разуме став Србије у вези са Косовом и Метохијом, посебно након актуелне ситуације и текућих дешавања на северу покрајине, изјавио је председник Савета за спољне послове Египта амбасадор и бивши министар >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << спољних послова Египта Мухамед Абдел Хај Ел Ораби. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Поводом 115 година од успостављања дипломатских односа Србије и Египта, Ел Ораби, који предводи делегацију Савета у посети Србији у интервјуу за данашњу „Политику“ истиче да су две земље делиле дугу историју коју су неговали многи фактори, услед политичке воље лидера обе земље да интензивирају билатералне односе на политичком, економском, техничком и међународном плану.
„Египат и Србија у светлу одличних политичких односа, као и њихових позиција као кључних земаља у својим регионима, желе да једна од друге стекну ширу перспективу у вези са тренутном ситуацијом на Блиском истоку, Балкану, Медитерану као и у међународној арени“, истакао је Ел Ораби.
Нагласио је да је прошлогодишња посета Србији председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија најважнији догађај у односима две земље у последњих неколико деценија и да је она поставила солидну основу за сарадњу низа институција са обе стране, на изградњи и одржавању успешног стратешког партнерства.
Додао је да је тада потписано 12 меморандума о разумевању који покривају многе области, као што су уметност, култура, музеји, инвестиције, пољопривреда, животна средина и образовање.
„Обе стране су се од посете ангажовале на преговорима о модалитетима имплементације потписаних меморандума о разумевању, као и на истраживању других области сарадње кроз текуће преговоре о нових 10 меморандума о разумевању између две земље“, рекао је Ел Ораби.
Навео је да су поред тога две земље започеле преговоре о зони слободне трговине, која ће, према његовим речима омогућити повећање међусобне трговине између њих.
Лајчак: На северу КиМ стање и даље крхко упркос корацима за смањење тензија

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ел Ораби: Политички односи Србије и Египта су одлични се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.