Чика Ђорђе, јунак достојан величине наших предака страдалих на Солунском фронту

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 20:58

Чика Ђорђе, јунак достојан величине наших предака страдалих на Солунском фронту

Чувар српског војног гробља Зејтинлик у Солуну Ђорђе Михаиловић, човек морално и на сваки други начин достојан величине наших предака страдалих у Првом светском рату, који је чувао сећање на страдање српских војника на Солунском фронту као свети грал и лучу живота, преминуо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је данас у 96. години. Фото: Wikipedia/Boris Dimitrov Чика Ђрође рођен је у Солуну 1. маја 1928. године. Био је трећа генерација Михаиловића, чувара српске историје и сена српских војника погинулих током пробоја Солунског фронта, знао је причу о скоро сваком страдалом јунаку чије су кости почивале на Зејтинлику, гробљу на којем почива 7.441 ратник и које је један од најзначајнијих симбола српског националног бића.
Одликован је орденом српске заставе другог степена. Пре 10 година о њему је снимљен документарни филм „Последњи чувар“.
Тадашњи министар спољних послова Никола Селаковић, и директор управе за сарадњу са дијаспором Арно Гујон уручили су му 2021. у име државе признање „Мајка Србија“ а 2020. добио је и спрски пасош, што му је била животна жеља, захваљујући министру Ивици Дачићу коме се поверио, а који је као и бројне спрске званичнике и сваког грађанина Србије и шире, децењима дочекивао на српском војничког гробљу на Зејтинлику.
О чика Ђорђу написана је и књига „Чувар светих хумки“, а у Републици Српској снимљен је филм „Чувар части и поноса – Ђорђе Михаиловић“. „Живео сам за дан када ми је Србија доделила држављанство. Живео сам, једнако, као и у нади да доживим стогодишњицу пробоја Солунског фронта, а вама сам то, онда, поверио. Дочекао сам, ето, и једно и друго“, рекао је Михаиловић тог дана када му је пасош уручен.
Додао је да је то признање и за њега и за његове претке, који су обављали ту часну дужност.
Први чувар гробља био је деда чика Ђорђа, Саво солунски добровољац, рођен 13 километара од Котора, у Грбљу, кога је, како неки извори кажу, краљ Александар именовао на челу државне комисије да сакупи посмртне остатке својих сабораца и пријатеља са бојишта и 250 гробаља широм Солунског фронта.
О њиховим гробовима брино се до 1928. године, када је умро и када је чување започете традиције али и иситорије настравио Ђођев отац Ђуро који је гробове српских јунака сачувао током Другог светског рата од нацистичке пљачке понекад и лукавством тврдећи да НН на крсту на српском језику значи Непознати Немац
Након смрти 1961. године ту личну часну дужност, више од шест деценија неуморно са великом љубављу и преданошћу обављао је чика Ђрође. Сваког путника намерника дочекивао је са шајкачом, у војничкој јакни и цокулама, и уз питање “одакле сте“ причао причу о погинулим јунацима тога краја, а није било места у Србији за које није чуо иако никада није био, јер је из сваког бар неко страдао на Солунском фронту.
Деда и отац чика Ђођа сахањени су на Зејтинлику, где ће и он почивати. Награда „Мајка Србија“ додељује се за изузетан допринос, резултате и заслуге постигнуте у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону у хуманитарним активностима, развијању и јачању међусобних веза, унапређивању економске сарадње, и другим активностима којима се доприноси матичној држави, дијаспори и Србима у региону.
Када је уручена чика Ђорђу рекао је – „ја сам сиромах из сиромашне породице. Нисам био ни много добар ђак. Волео сам само историју и географију. Цео свој живот посветио сам гробљу“.
Tužna vest iz Soluna! Preminuo Đorđe Mihailović, dugogodišnji čuvar Srpskog groblja „Zejtinlik“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Чика Ђорђе, јунак достојан величине наших предака страдалих на Солунском фронту се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.