Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 18:11

Преминуо чувар "Зејтинлика" Ђорђе Михаиловић

Ђорђе Михаиловић, познат као чувар "Зејтинлика", преминуо је данас у 96. години.
Ђорђе Михаиловић је рођен деценију по завршетку Првог светског рата, а живот је провео као чувар на Српском војничком гробљу у Солуну, Зејтинлику.

"Пре је био мој >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отац, пре оца био деда. Ја сам трећа генерација, треће колено. Сваки дан долазим, живим овде, спавам овде на гробљу", рекао је Ђорђе Михаиловић дописници РТС-а по добијању награде  "Мајка Србија" .
За своју дугогодишњу посвећености Ђорђе Михаиловић је одликован и Орденом српске заставе другог степена и Орденом Светог Саве првог степена.
Био је грчки држављанин, а пре три године примљен је у држављанство Републике Србије.
Познат је свима који су посетили место на којем почивају посмртни остаци око 8.000 хероја Великог рата, страдалих током битака на Солунском фронту, у редовима српске војске.
Вест о смрти Михаиловића објавио је Ивица Дачић на Инстаграму: "Још једна тужна вест данас - у 17:30 часова, у 96. години умро је чика Ђорђе Михаиловић, чувар "Зејтинлика", српског гробља у Солуну. Био је трећа генерација чувара српске историје и гробова српских јунака. Животна жеља му је била да добије српски пасош и та жеља му је испуњена. Искрено саучешће породици и свим пријатељима. Нека му је вечна слава!".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.