Дачић: Милутиновић, једна од кључних личности у најтежим временима за Србију

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 18:01

Дачић: Милутиновић, једна од кључних личности у најтежим временима за Србију

Некадашњи председник Србије и министар спољних послова Милан Милутиновић, који је данас преминуо у 81. години, био је једна од кључних личности у једном од најтежих периода за Србију, изјавио је министар спољних послова Србије и лидер Социјалистичке партије Србије, чији је Милутиновић >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << некада био потпредседник. Фото: Танјуг/Јадранка Илић Дачић је у изјави за Тањуг рекао да ће бити веома занимљиво видети да ли је Милутиновић, као један од најобразованијих људи, са највишим нивоом међународних веза, за собом оставио писане трагове, нарочито везано за најјаче силе тог времена, када је реч о најважнијем питању, бомбардовању Србије.
„Милутиновић, некадашњи председник Србије и министар спољних послова, обављајо је најважније државне функције у једном од најтежих периода у историји Србије који су обележили тешки периоди и ултиматуми о Косову и Метохији. Водио је преговарачке тимове који су настојали, заједно са професором Ратком Марковићем, да разговарају са представницима косовских Албанаца, али без резултата“, рекао је Дачић.
Он је додао да очекује да ће Милутиновићева сахрана бити у уторак или среду.
Дачић је истакао да је политичку каријеру Милутиновића обележио период у ком су се догађали преговори у вези са судбином Косова и Метохије, конференција у Рамбујеу и разговори са америчким дипломатом Ричардом Холбруком и државном секретарком Медлин Олбрајт. „Предводио је нашу делегацију и у Рамбујеу када смо такође били изложени ултиматумима везаним за будућност Србије и Косова и Метохије“, подсетио је Дачић и додао да је Милутиновић до последњег тренутка био уверења да је Србија све учинила да дође до мира и да је конференција у Рамбујеу послужила као алиби да почне бомбардовање и пројекат независности Косова.
Додао је да је Милутиновић, пошто је био и потпредседник СПС-а у време када је Слободан Милошевић био на челу странке, свакако један од последњих, не само сведока већ и учесника свих важних догађаја из тог периода.
Дачић је у изјави новинарима Тањуга, РТС-а и Фонета изразио уверење да ће у наредном периоду бити речи о свему шта се дешавало кључних година за историју Србије и тадашњу СРЈ.
Министар је нагласио да у свему томе има доста нетачних интерпретација, али да је сигурно да је српска делегација са Милутиновићем на челу била суочена са заменом теза, и заменом текста који је био договорен убацивањем ултиматума који је за Србију био тежак да прихвати у том периоду.
„Био је једна од кључних личности тог доба“, рекао је Дачић и додао да је изјавио саучешће и у име МСП-а и СПС-а.
Навео је да ће о датуму и месту сахране, као и комеморацији, јавност бити обавештена наредних дана.
Бивши председник Србије Милан Милутиновић преминуо је у 81. години. Председник Србије је био од краја 1997. до децембра 2002. године.
Осим те функције, био је секретар за просвету и науку Србије, амбасадор Југославије у Грчкој и министар иностраних послова СР Југославије.
Након истека председничког мандата, у децембру 2002. године, предао се Хашком трибуналу, где је био оптужен за ратне злочине у току сукоба на Косову и Метохији.
Ослобођен је у фебруару 2009. и проглашен невиним по свим тачкама оптужбе.
Osmani predstavio ambasadorima OEBS-a svoj plan za deeskalaciju na severu Kosova i Metohije

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дачић: Милутиновић, једна од кључних личности у најтежим временима за Србију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.