Симптоми топлотног удара

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 17:01

Симптоми топлотног удара

Како температуре настављају да расту, важно је запамтити да и оне могу бити опасне. С обзиром да су јул и август пред нама, велике врућине биће наша свакодневица. Фото: Pixabay/PublicDomainPictures Иако ћемо током ових месеци уживати у пливању и другим летњим активностима, треба да будемо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << опрезни и избегавамо здравствене проблеме везане за топлоту, посебно топлотни удар.
Топлотни удар је озбиљно здравствено стање које је обично узроковано високим температурама ваздуха или вежбањем. У овом стању, тело више не може да се охлади и унутрашња температура достиже опасно високе нивое. Људи старији од 75 година, бебе и људи који имају озбиљну или дуготрајну болест су у највећем ризику од топлотног удара. Један тихи симптом овог стања је осећај велике врућине, али без знојења. Ако неко показује знаке топлотне исцрпљености, треба га охладити и дати му течност.
Остали симптоми топлотног удара Ако предуго седите на сунцу, могли бисте доживети нешто што се зове топлотна исцрпљеност. То је природна реакција тела на прегревање, прекомерни губитак воде и соли, обично услед прекомерног знојења. Када се то догоди, можете осетити главобољу, вртоглавицу и конфузију, мучнину и грчеве.
Међутим, код топлотне исцрпљености, ваши симптоми би требало да нестану за мање од 30 минута након хлађења.
Топлотни удар је, с друге стране, опаснији и траје дуже, али је много ређи.
Постоји разлог за забринутост када почнете да показујете ових пет екстремних симптома: осећате се збуњено изгубио свест имате напад ваша телесна температура је изнад 40 степени Целзијуса дишете убрзано или неправилно Одмах позовите 911 ако осетите ове симптоме.
Како избећи ове опасне ситуације? Стручњаци кажу да може потрајати само десет минута да добијете опекотине од сунца и 15 минута да добијете топлотни удар, у најгорем случају.
Неколико начина који вам могу помоћи да останете освежени током врућине: клоните се врућине ако можете ако морате да изађете напоље, останите у хладу, посебно између 11 и 15 часова носите крему за сунчање, шешир и лагану одећу избегавајте вежбање и друге активности које загревају ваше тело једите хладну храну и пиће, избегавајте алкохол, кофеин и топле напитке истуширајте се хладном водом или ставите хладну воду на кожу или одећу затворите прозоре дању и отворите их ноћу када температура напољу падне користите клима уређај и вентилаторе Овим једноставним тестом ћете проверити да ли сте дехидрирали

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Симптоми топлотног удара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.