Свако треће возило продато на лизинг

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 14:39

Свако треће возило продато на лизинг

Ова индустрија специфичног најма опоравила се од прошле светске кризе. Лизинг индустрија у Србији опоравила се од штете коју јој је нанела светска економска криза 2008. и ове године лизинг куће ће пласирати 850 до 900 милиона евра, процена је челних људи „С лизинга”, која је јуче >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << саопштена новинарима. Фото: polovniautomobili.com У 2022. години свако треће новопродато возило било је продато на лизинг, а у возила се рачунају не само путничка већ и комерцијална – доставна возила, камиони, аутобуси.
У Србији се последњих година прода 20.000 до 30.000 нових возила. У Западној Европи чак половина нових возила купује се на лизинг.Представници „С лизинга”, упркос садашњој економској кризи, паду БДП-а и повећању камата, кажу да очекују раст овог специфичног пласмана за 20 одсто до краја године.
Можда ће у сегменту путничких аутомобила доћи до успоравања, али не очекују код лизинга индустријских машина и опреме. Лоши пласмани у овој области су на минимуму, тек око један одсто из инвестиција у последњих десет година. Дигитализација и ових услуга у многоме је олакшала раст пласмана.
После светске кризе из 2008. године приче о лизингу пуниле су новинске ступце у негативном смислу. Да клијенти нису могли да враћају рате, да су плацеви били пуни одузетих возила. Да су специјализоване агенције позивале људе да врате кола после неплаћених рата и слично.
У међувремену регулатива ове области је умногоме напредовала, па тако сада, у случају невраћања возила, њега одузима МУП, а не агенција.
Слика о стању у овој специфичној грани, где се нешто попут возила или машина практично узима у најам и остаје у власништву лизинг куће све до отплате последње рате, добија се поређењем пласмана из, на пример, 2012. године, када је на овај начин било пласирано 270 милиона евра у привреду Србије. Док је прошле године уложено 730 милиона евра. У последњих десет година раст тржишта износио је 240 одсто.
Ministarstvo finansija dalo saglasnost na zahtev za produženje Kolektivnog ugovora

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Свако треће возило продато на лизинг се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.