Нестварна места: Тврђава Голубачки град (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 10:56

Нестварна места: Тврђава Голубачки град (ВИДЕО)

Голубачка тврђава је средњовековна тврђава и културни споменик од изузетног значаја. Налази се на десној обали Дунава, на око четири километара низводно од насеља Голубац (општина Голубац). Тврђава припада Националном парку Ђердап и смештена је на високим литицима, на самом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << улазу у Ђердапску клисуру. Фото: Војводина уживо Сјајне кадрове из ваздуха, које је забележила наша екипа портала Војводина уживо, погледајте у видеу:
Основа Голубачке тврђаве прилагођена је конфигурацији терена и чине је 9 кула, које повезују бедеми и Палата. Иако не постоји тачан податак њеног настанка, Тврђава се помиње по први пут 1335. године, као угарско војно утврђење. Њено име на средњовековним картама исписано је на различитим језицима: Galambas, Galambocz, Colombazo, Columbaz, Columbarum, Taubersburg, Tawbenstein, Peristerin, Giwerdzinlik, док се у свакој од имена помиње реч “голуб”.
Фото: Војводина уживо Једна од легенди о Голубачкој тврђави говорио о лепој мештанки Голубани и османском заповеднику града. Наиме, када лепа мештанка одбила осамнског заповедника, то ју је одвело у смрт. Била је окована за стену како би се покајала, а према овој легенди, средњовековна тврђава Голубац носи њено име, док стена која вири из Дунава , носи име “Баба-кај” што на турском значи “покај се”.
Голубац је имао бурну историју Далеко у прошлост, Тврђава је била потребна Византинцима ради утврђивања граница на северу, док је Мађарима требала да би обезбедили своје поседе преко Дунава.
Фото: Војводина уживо Такође, познато је да су се многе битке водиле око њега током средњег века, најчешће између Османског царства и Караљевине угарске.
Обе капије утврђења оштећене су током тридесетих година 20. века, када је кроз Тврђаву пробијен магистрални пут. Касније, 70-их година, ово средњовековно утврђење заинтересовало је наше истраживаче и подстакло изградњу хидроелектране “Ђердап И”.
Фото: Војводина уживо Република Србија је овај простор 2011. године прогласила Туриситичким простором “Тврђава Голубачки град” који је инфраструктурно опремљен захваљујући Пројекту “Ревитализација Голубачке тврђаве” финансираном из ИПА Фондова за 2011. и 2016. годину, док је сама Тврђава реконструисана.
Чаробни Голубац, његов Дунав и чувена Тврђава представљају једну од најлепших туристичких дестинација у Србији. Унутар тврђаве налази се посетилачки центар који приказује историјске информације и експонате који илуструју богату прошлост тврђаве и околине.
U Srbiji danas promenljivo oblačno i svežije, mestimično sa kišom i pljuskovima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нестварна места: Тврђава Голубачки град (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.