Спавање преко дана може позитивно утицати на одлагање старења

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jul.2023, 08:00

Спавање преко дана може позитивно утицати на одлагање старења

Нове студије откриле су да редовне дремке преко дана могу донети бројне бенефите по здравље. Фото: Pexels/Mikhail Nilov Сви знамо колико је сан у континуитету важан за здравље, свакодневно функционисање… Сада су британски научници дошли до нових сазнања.
Наиме, студија који је радио >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тим научника из Лондона је утврдио да редовно проналажење времена за мало сна током дана добро је за мозак и помаже му да остане већи дуже времена.
Мозгови људи који су дремали по дану 15 кубних центиметара већи, што је еквивалентно одлагању старења између три и шест година,
Дремните, али мање од пола сата Научници препоручују да то дремање буде краће од пола сата, али кратки дневни сан изазов је за сваку каријеру јер је доста тешко спавати на послу.
Дневно дремање важно је за бебе, током година оно постаје све ређе, а људи поновно спавају по дану када оду у пензију.
Иначе, 27 одсто људи изнад 65 година опушта се дневним дремањем.
-Сугеришемо да сви потенцијално могу да доживе неку корист од дремања – саопштила је научница Викторија Гарфилд.
Она је рекла да је поштовање савета о кратком дневном дремању пуно лакше него рецимо оно о губитку килограма или вежбању који су многима тешки.
Мозак се природно смањује с годинама, а може ли дневни сан спречити и болести попут Алцхајмерове, остаје питање за неку другу студију.
U koje doba dana bi trebalo da uzimate različite vitamine i minerale? Ove stvari morate imati na umu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Спавање преко дана може позитивно утицати на одлагање старења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.