„Прекид веза са Кином био би самоубиство за европску привреду“

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 20:33

„Прекид веза са Кином био би самоубиство за европску привреду“

Раскид односа са Кином „био би самоубиство за европску економију“, изјавио је данас министар спољних послова Петер Сијарто.
Он је такође рекао да би директне стране инвестиције у Мађарску могле да се удвоструче ове године на укупно 13 милијарди евра. Фото: Танјуг/Li Xueren/Xinhua >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << via AP, File У интервјуу датом за ЦНБЦ на маргинама Светског економског форума у ​​Тјенђину у Кини, Сијарто је подсетио да је годишњи обим трговине између Кине и Европске уније од 865 милијарди евра.
„Како бисте могли да прекинете односе са Кином, а да не убијете европску економију“, упозорио је Сијарто у видео снимку објављеном на Фејсбуку, преноси агенција МТИ.
Према његовим речима, мађарска влада Кину сматра партнером, а не „претњом“ или „ризиком“, и сарадња са том земљом би Мађарској донела много користи.
Што се тиче европске аутомобилске индустрије, Сијарто је указао на „револуцију“ и рекао да док европске производне компаније „могу да производе веома добре електричне аутомобиле, не могу да производе батерије“. Он је истакао да је сарадња између западноевропских и кинеских компанија кључна да би нова европска индустрија постала оперативна.
Сијарто је рекао да је Мађарска атрактивна дестинација за велике кинеске инвеститоре због присуства немачких произвођача аутомобила у земљи.
„Док немачки министар спољних послова говори о раздвајању, генерални директори немачких произвођача аутомобила ме обично зову да убедим њихове кинеске добављаче да дођу у Мађарску“, рекао је он и додао да би прекид веза са Кином убио европску економију и да би био погубан и за немачку привреду, рекао је он.
Осим са компанијама ЦАТЛ и ЕWЕ Енергy мађарска влада је имала уговоре са „још два највец́а кинеска произвођача батерија“, навео је Сијарто.
Rusija obnovila direktne letove sa Kubom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак „Прекид веза са Кином био би самоубиство за европску привреду“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.