Кренула продаја пшенице из новог рода, боље цене

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 14:50

Кренула продаја пшенице из новог рода, боље цене

На Продуктној берзи у Новом Саду претходне недеље забележен је наставак узлазног тренда цена на робно-берзанском тржишту када су у питању сви примарни пољопривредни производи, показује недељни извештај берзе. Фото: Pixabay/Pezibear Поред раста цена, забележено је и трговање пшеницом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << новог рода по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а.
Укупан обим промета повећан је у односу на прошлонедељни за 59,24 одсто, при чему је укупан промет износио 5.000 тона робе.
Финансијска вредност промета износила је 113.468.500 динара, што је раст од 64,52 одсто у односу на протеклу недељу.
За разлику од претходне две недеље, када је тржиште пшенице било веома мирно, ове недеље долази до промене динамике, те пшеница заузима примарно место у укупном обиму промета. Током недеље на тржишту кукуруза бележимо нешто већу понуду у односу на тражњу, која је била на нижем ценовном нивоу, а током средине недеље је у потпуности изостала.
Кукурузом се у недељи за нама трговало у ценовном распону од 20,20 до 20,50 дин/кг без ПДВ-а.
Пондер цена износила је 20,46 дин/кг без ПДВ-а (22,51 дин/кг са ПДВ-ом), што представља раст од 3,31 одсто у односу на прошлонедељну цену.
У укупном промету кукуруз је заузео треће место са тек 16 одсто учешћа у трговању.
Трговало се такође и кукурузом на паритету ЦПТ купац по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а (24,20 дин/кг са ПДВ-ом).
На тржишту пшенице забележено је трговање пшеницом род 2023. године са преузимањем до 10. септембра по цени од 22,00 дин/кг без ПДВ-а (24,20 дин/кг са ПДВ-ом).
Након мировања на тржишту пшенице које је трајало претходне две недеље, ове седмице долази до повећања активности, те је тако пшеница била најтргованија култура са 45 одсто удела у укупном обиму промета. Првог дана у недељи пшеницом се трговало у мањим количинама, након чега су даље понуде изостале, а даља тражња је била слаба.
Од уторка долази до повећања активности на страни понуде и тражње и закључења више берзанских уговора.
Пшеницом се трговало у ценовном распону од 20,30 до 24,00 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета и паритета.
Пондер цена износила је 22,80 дин/кг без ПДВ-а (25,07 дин/кг са ПДВ-ом), те се примећује узлазни тренд цене у односу на прошлу недељу од 3,49 одсто.
За разлику од претходне недеље, када је сточни јечам био доминантна култура у трговању, ове недеље бележимо смањење активности на овом тржишту.
Тражња за сточним јечмом претежно је била усмерена на јечам са хектолитром 62кг, док је тражња за јечмом са слабијим параметрима квалитета била на нижем ценовном нивоу. Сточним јечмом са хектолитром 62кг трговало се по цени од 16,90 до 17,00 дин/кг без ПДВ-а.
Пондер цена износила је 16,95 дин/кг без ПДВ-а (18,65 дин/кг са ПДВ-ом).
Закључени су и берзански уговори за сточни јечам са хектолитром мањим од 62кг у ценовном распону од 16,50 до 16,70 дин/кг без ПДВ-а, али и за сточни јечам на паритету ЦПТ купац по цени од 17,30 до 17,70 дин/кг без ПДВ-а. У укупном трговању сточни јечам је учествовао са 36 одсто.
Уљаном репицом род 2023. године трговало се у ценовном распону од 38,70 до 39,00 дин/кг без ПДВ-а.
Од остале робе, сунцокретова сачма са 33 одсто протеина прометована је у мањим количинама по цени од 38,80 дин/кг без ПДВ-а (46,56 дин/кг са ПДВ-ом).
Тржиште соје је током недеље било мирно уз смањену активност како на страни понуде тако и на страни тражње, те је закључење берзанских уговора изостало.
Kina pozvala Holandiju da ne ometa saradnju u industriji poluprovodnika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кренула продаја пшенице из новог рода, боље цене се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.