Тако успоравате емоционални раст деце: Један знак показује да ли сте „хеликоптер-родитељ“

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 13:00

Тако успоравате емоционални раст деце: Један знак показује да ли сте „хеликоптер-родитељ“

Сам израз хеликоптер-родитељ први је пут споменут 1969. године када га је др Хајм Гинот употребио за описивање родитеља који “лебде“ изнад своје деце. Фото: Pexels/Pixabay Готово 50 година касније израз је заслужио место у уобичајеном говору и користи се за родитеље који покушавају да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << управљају свим аспектима живота своје деце. То је више од лоше навике с привлачним називом, тврде психолози.
Како објашњавају, родитељи који увек гледају преко рамена своје деце несвесно их спречавају да сами практикују емоционалну контролу и контролу понашања. Студије сугеришу да су деца која одрастају с хеликоптер-родитељима лоше припремљена за суочавање са стресом.
Исто тако, они тврде како постоји неколико суптилних знакова који указују да бисмо могли бити управо овај тип родитеља, а један је посебно специфичан. Ради се о непрестаној потреби за исправљањем, односно сузбијањем негативних емоција код детета. Како кажу психолози, када дете осети било што негативно, многи родитељи брзо покушавају да реше проблем и помогму му да не осећа негативне емоције попут туге, фрустрације или разочарања.
Иако ниједан родитељ не жели да види своје дете узрујано, чињеница је да су фрустрација, љутња и туга део живота, а научити управљати (и регулисати) емоцијама важна је животна вештина. Не допуштајући својој деци да осете те емоције и да се позабаве њима родитељи ненамерно успоравају њихов емоционални раст.
Da li ste starije, srednje ili mlađe dete? Redosled rođenja može uticati na određene osobine vaše ličnosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Тако успоравате емоционални раст деце: Један знак показује да ли сте „хеликоптер-родитељ“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.