Детокс намирнице

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 10:51

Детокс намирнице

Јетра је наш највећи савезник у чишћењу организма, а да би лакше обављала свој посао, потребна јој је и наша помоћ. Фото: Pexels/Natayliya Vaitkevich Помоћи ћемо јој тако што ћемо јести храну која ће очистити цело наше тело од многих штетних материја које уносимо у њега конзумирањем масне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и нездраве хране, алкохола и газираних пића.
Броколи Броколи је дивна храна, а њене здравствене предности су небројене. Клице броколија имају 30 до 50 пута јаче антиканцерогено дејство од броколија, који је један од најјачих антиоксиданата.
Грејпфрут Грејпфрут је познат као моћно средство за чишћење јетре. Садржи флавоноид који се зове нарингенин, који стимулише јетру да сагорева масти уместо да их складишти. Исцедите њен сок у чашу и мало разблажите обичном или минералном водом.
Чиа семенке Влакна подстичу варење и уклањање отпадних производа. Препоручљиво је јести између 25 и 35 грама влакана дневно јер брзо доносе осећај ситости и хране здраве бактерије у систему за варење.
Богатство растворљивих и нерастворљивих влакана у чиа семенкама значи да могу да помогну у повећању апсорпције хранљивих материја, у борби против холестерола, и да убрзају и регулишу функцију црева и помажу у спречавању затвора.
Орашасти плодови Орашасти плодови попут бадема, лешника и ораха пуни су аминокиселина и протеина, што их чини привлачним онима који жуде за витком фигуром. Осим тога, не садрже шећер, већ влакна која их чине засићенима. Орашасти плодови су богати есенцијалним масним киселинама, Л-аргинином и глутатионом, који помажу у детоксикацији јетре.
Рен Рен је моћно средство за чишћење организма. Ова зачињена храна подстиче разградњу масти и детоксикацију јетре, бубрега и црева. Помаже и у раду органа за дисање, који такође учествују у елиминисању штетних материја.
Боквица Боквица је биљка богата топивим влакнима. Упија токсине и колестерол који се лакше избацују из организма, а може га се пронаћи у облику праха који се узима као напитак, а између осталог је изврстан и за пробаву.
Зелени чај Зелени чај се прави од свежих листова и садржи супстанце које убрзавају метаболизам. На пример, кофеин који стимулише варење.
Количина кофеина је мања него у кафи, што је добро јер се чај може пити неколико пута дневно без уноса превише кофеина, а може се попити и до једног литра дневно. Чак и стара кинеска пословица каже: “Боље три дана без хране него један дан без чаја.”
Сусам Семенке сусама успешно смањују негативан утицај алкохола и других токсина на јетру. Могу се користити као додатак салатама или месу.
Поточарка Љековита поточарка је веома храњива биљка. Богата је витаминима А, Б, Д и Е, минералима, протеинима и влакнима. Садржи више витамина Ц и од лимуна као и више гвожђа од спанаћа. Осушени листови ове биљке и њене семенке могу да се користе као зачин и додају супма и чорбама.
Купус Чак 92,5 одсто купуса чини вода, па се сматра дијеталним намирницама. Са свега двадесетак калорија на сто грама воћа, препоручује се особама на дијети. Поред тога, успорава претварање шећера и других угљених хидрата у масти. Пошто има и висок проценат целулозе, стимулише варење и смањује надимање.
Зелено поврће Зелено поврће је само по себи одличан савезник у процесу детоксикације саме јетре. Састоји се од цикорије, кеља, празилука, зелене салате, блитве и копра.
Кад год је могуће треба га јести сировог, а ако је кувано, кувати на пари да би се сачувало што више хранљивих материја. Хлорофил из ове врсте поврћа помаже телу да уклони токсине из околине (тешке метале и пестициде) и главни је савезник често преоптерећене јетре.
Бели лук Бели лук има изражен антибактеријски и антивирусни ефекат. Учествује у детоксикацији тако што активира ензиме који помажу у раду јетре.
Лимун Витамин Ц раствара токсине у води и тако их лакше избацује из тела. Зато с времена на време, уместо воде, попијте лимунаду.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Детокс намирнице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.