Прва патронажна посета

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 10:49

Прва патронажна посета

Долазак маме и бебе кући је промена која мења цео досадашњи животни ритам и ток. Може потрајати од неколико дана до неколико месеци да се снађете у целости. Фото: Војводина уживо Сваки дом здравља у Србији има поливалентну патронажну службу, а свака патронажна сестра има део >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << града који је задужена покривати. Служба поливалентне патронаже део је активне здравствене службе, представља најистуренији део здравствене делатности која врши здравствено васпитни рад у породици на територији целе општине.

Милинка Шмит,патронажна сестра из Дома здравља Нови Сад била је саговорник портала Војводина уживо и дала одговоре на најчешћа питања родитеља,везана за прву недељу код куће са бебом. ” Сама породица је основна ћелија друштва, ту су родитељи и дете, жени је природа дала нешто најлепше, да донесе нови живот на свет”.
Одељења Службе патронаже се налазе у 21 објекту Дома здравља „Нови Сад“, и то:
у 9 градских: Бистрица, Вршачка, Јован Јовановић Змај, Лиман, Руменачка, Булевар, Југ Богдана, Клиса и Петроварадин
у 12 приградских: Ветерник, Футог, Руменка, Кисач Степановићево, Каћ, Ковиљ, Будисава, Сремски Карловци, Сремска Каменица, Лединци, Буковац.
Прва патронажна посета, предвиђена је дан након што изађете из породилишта са бебом. Подршка патронажне сестре је од великог значаја, из тог разлога и јесте опредељено да буде спроведена у најосетљивијем периоду који представља прва недеља са бебом код куће. Уједно је најдужа и служи за упућивање кроз обуку родитеља у вези са правилном негом новорођенчета. Пролази се кроз неколико примарних сегмената као што су прво купање, правилна обрада пупчаног патрљка,облачење и технике подоја. Претходно наведено је кроз вежбу теоријски познато са обуке у школи за труднице, али сада на практичном делу са својом бебом имате то задовљство да искусите. Трајање посете породиљи и новорођенчету у просеку траје 60 минута. Свака породица има право на пет посета патронажне сестре током првих месец дана.
Фото: PrtSc/baby-chick.com Издвојити шта је најизазовније од свега са чим се породиље сусрећу први пут је индивидуално, но велики број жена наводи како је то савладавање технике подоја и разрађивање канала да би млеко што лакше и боље могло да пролази у довољној количини, да не би дошло до застоја и маститиса који представља упални процес. Управо због бола који се природно јавља, ово би могли навести као нешто најболније и најнелагодније на самом почетку. Стручном масажом које спроводи патронажна се спречава и олакшава стање груди у овим првим данима.
Док пролазите кроз прилагођавање, не заборавите да се мало опустите и одбаците своје идеје о томе како ствари „треба да буду“. У првој недељи, ви и ваше новорођенче се навикавате на заједнички живот. Хранићете своје новорођенче даноноћно, носити се са недостатком сна, мењати пелене и учити како да умирите своју бебу која плаче. Фото: Prts/aafp.org Први дани са бебом, без обзира колико су маме припремљене , неопходно је да стекну ново искуство у интеракцији са стручним лицем чија су помоћ и савети око свих недоумица од круцијалног значаја. Родитељство представља вештину која се учи из дана у дан, као најкомплекснија захтева подршку,охрабрење поготово у првим данима. Мајке имају могућност да за било какве нејасноће и додатна питања контактирају своју патронажну сестру као и да позову телефонско саветовалиште ”Деца Србије”, дежурни телефон патронажне службе или саветовалиште за дојење.
Počinje sa radom portal za frilensere – rok za prijavu i plaćanje poreza kraj jula

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прва патронажна посета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.