Нови телескоп Еуклид путује са мисијом да истражи тамну материју

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 09:13

Нови телескоп Еуклид путује са мисијом да истражи тамну материју

Ракета Спејс Икс која носи орбитални телескоп пројектован да расветли мистериозну космичку појаву познату као тамна материја која чини 95 одсто универзума, спремна је за данашње лансирање са космодрома Кејп Канаверал на Флориди. Фото: NASA, ESA, CSA, JWST Saturn Team via AP Европска свемирска >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << агенција (ЕСА) телескоп је назвала Еуклид, по старогрчком математичару који се сматра оцем геометрије, преноси АП.
Ракета Фалкон 9 спремна ја за лансирање које је планирано за 11.00 часова по локалном времену.
Открића која се очекују од ове космичке мисије вредне 1,4 милијарде долара требало би да пруже нове увиде и, како се очекује, да доведу до трансформације астрофизике и можда бољег разумевања природе саме гравитације.
Еуклид је дизајниран да истражује еволуцију „мрачног универзума“ коришћењем широкоугаоног телескопа за проучавање других галаксија удаљених чак милијарду светлосних година од Земље.
Za pristup „tvitovima“ od sada će biti neophodan nalog na Tviteru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови телескоп Еуклид путује са мисијом да истражи тамну материју се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.