Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jul.2023, 07:47

Почиње са радом портал за фриленсере – рок за пријаву и плаћање пореза крај јула

Фриленсери од данас, путем посебног портала, могу електронски да пријаве остварене приходе, плате порез и доприносе, као и да се информишу о својим правима и обавезама. Процене су да је фриленсера најмање 70.000, и да ће нови систем самоопорезивања открити да их је много више. Рок >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за пријаву и плаћање пореза за прва два квартала је крај јула. Фото: www.naled.rs Дуже се чекало, али се чини да су обе стране задовољне. Уз ИТ, консултантске и остале услуге које физичко лице пружа и наплаћује, у земљи и иностранству, решене су и многе друге ситуације.
„Бебиситерка или већ неко ко је помоћ у кући, или професор математике који даје приватне часове, имаће начин да своја примања легално пријави и да не плати велики порез. И поред тога да има плаћено здравствебно осигурање“, навела је Софија Попара Пармаковић из Удружења „Дигитална заједница“.
По првом, од два модела опорезивања – ако је тромесечни приход до 96 хиљада динара, нема пореза, здравствено и пензионо плаћате ако желите.
Преко те суме порез је 20 одсто. Процењује се да је за оне који приходују до 160.000 динара то исплативије. За оне који зарађују више, бољи је други модел, неопорезиво је 57.000 динара, остало се опорезује по стопи 10 одсто, уплата пензијског доприноса је обавезна.
„Мислим да смо до овог решења дошли заједничким снагама, не само институција које сам поменула, него и удружења фриленсера која су учествовала у раду ове радне групе“, рекла је Славица Савичић из Министарства финансија.
„Предлажем институцијама да се овај портал увеже са Централним регистром обавезног социјалног осигурања, и да се крене у развој енглеске верзије, јер и нерезиденти могу бити фриленсери“, навела је Виолета Јовановић из НАЛЕД-а.
Пореска управа више неће слати решења, фриленсери ће сами пријављивати порез на порталу.
„Портал је омогућио да кроз сет питања сам попуни ту пореску пријаву, да сетом питања ми олакшамо свим фриленсерима да систем попуни пријаву“, истакла је Виолета Јовановић.
Анкета је показала, да фриленсер у просеку има између 20 и 40 година и високо је образован. Више од петине пружа ИТ услуге, следе онлајн часови и дизајнерски ангажман. Процењује се да их је најмање 70.000, и да ће нови систем самоопорезивања открити да их је много више.
Vučević zamolio SAD da iskoriste svoj uticaj na Prištinu da bi se sprečila eskalacija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Почиње са радом портал за фриленсере – рок за пријаву и плаћање пореза крај јула се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.