Откријте чари Војводине: Препоручујемо вам пет аутентичних места (други део)

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 19:34

Откријте чари Војводине: Препоручујемо вам пет аутентичних места (други део)

Војводину красе многобројне знаменитости и нестварна места каквих, по мишљењу њених житеља, нема ниједна друга земља. Елегантни градови и ушушкана села у Војводини, могу да се похвале богатом историјом, јединственом природом, разноликом културом и укусном кухињом. Фото: Град >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Зрењанин Иако је тешко издвојити само неколико аутентичних места у Војводини, у наставку текста представићемо вам још неке од најлепших и најзначајнијих:
Манастири – Фрушка гора Фото: Војводина уживо Према историјским подацима, већина Фрушкогорских манастира настала је у периоду од 15 до 18 века. Данас је од 35 манастира, сачувано 17 и подигнуто још пет. Осим манастира Фенек, сви манастири смештени су на подручју од 50 километара дужине и 10 километара ширине.
Манастири на Фрушкој гори су: Кувеждин, Раковац, Бешеново, Шишатовац, Старо Хопово, Ново Хопово, Гргетег, Јазак, Мала Ремета, Крушедол, Привина Глава, Ђипша, Петковица, Врдник, Фенек, Беочин и Велика Ремета.
Док касније изграђени манастири су: Савинац, Манђелос, Ваведење, Грабово и Беркасово код Шида.
Манастири су смештени на ливадама и у богатим шумама, на изворима 16 потока, од укупно 51 колико их има Фрушка гора.
Подигнути као задужбине српских владарских породица, манастири на Фрушкој гори данас представљају уточиште многих верника и драгоцени културно-историјски споменик.
Делиблатска пешчара Фото: Војводина уживо Делиблатска пешчара налази се у јужном Банату, између реке Дунав и југозападних падина Карпата, и представља највец́и пешчани терен у Европи. Некада је била део огромног праисторијске пустиње, а настала је повлачењем Панонског мора.
Она данас представља дом многим ендемским врстама биљака и животиња које су ретке или угрожене у Европи и широм света. Због своје шуме и околине, проглашена је за Специјални резерват природе.
На националном нивоу, представља и природно добро од посебног значаја које спада под прву категорију заштите.
Пешчара је добила назив по селу Делиблато, у општини Ковин. Његове главне масе су брда елиптичног облика са степским травњачким равницама и степске шуме.
Најбољи начин да је истражите је пешке, а постоји и неколико пешачких стаза. На овом месту ћете пронаћи и чувена Загајичка брда која су прекривена прелепом вегетацијом.
Каштел Ечка Фото: Град Зрењанин У маленом селу Ечка, надомак Зрењанина, налази се препознатљиви црвени дворац – каштел Ечка.
Од оснивања Каштела Ечка 1781. године до његове национализације 1945. године, владале су четири грофовске породице Лазар, Тхурн Таxис, дХарнонцоурт и Паллавицини.
Током свог дугог постојања, Каштел Ечка мењао је власнике, али и свој изглед. Првобитни власник био је Лукач Лазар који је купио запуштену пустару у близини Зрењанина, како би на њој изградио цркву и насеље за своје кметове. Изградња овог, наизглед необичног утврђења, трајала је више од тридесет година.
На дан његовог отварања, одржао се свечани бал који је био један од највеличанственијих догађаја тог времена. Током три дана, у слављу је уживало мноштво славних, највише из Беча и Будимпеште. Врхунац свечаности био је трећег дана, када је госте својим виртуозним свирањем одушевио Франц Лист, тада “чудо од детета”.
Према предању, на овом месту су некада ловили краљ Петар и аустријски престолонаследник Франц Фердинанд.
Данас, овај историјски драгуљ препун занимљивости, претворен је у угоститељски објекат који одише аристократском прошлошћу испуњен стилом без напора. У оквиру комплекса некада племићког имања, налазе се и пратећи објекти: католичка црква, стара коњушарница и водоторањ на каналу.
Сремски Карловци Фото: Војводина уживо/Ђорђе Радивојевић У подножју Фрушке горе налази се још једно место, саткано од старих успомена и искушења. Овај градиц́ има у својој околини широки Дунав, богате винограде, необичне старе грађевине и споменике културе.
У Сремским Карловцима се налази и Саборна црква посвећена Светом Николи, заштитнику морепловаца, путника и деце.
Сви посетиоци овог градића, тешко да че одолети сремскокарловачком меду и познатом вину – бермет.
Ово место чува и успомену на великог српског песника, Бранка Радичевића и његову огромну љубав према Мини Караџић.
Ово су неке од знаменитости које можете обићи у овом градићу:
• Православна црква Светог Николе
• Католичка жупна црква
• Патријаршијски двор
• чувена гимназија из XВИИИ века
• Трг Бранка Радичевиц́а
Такође, у Сремским Карловцима се истичу: Патријаршијски двор, Саборна црква, зграда Богословије, Карловачка гимназија, Чесма “четири лава”, зграда Општине, Капела мира. Док необарокне грађевине и еклектицизам преовлађују на улицама града. Жуте фасаде од којих је најупечатљивија зграда Карловачке гимназије, која је и најстарија српска гимназија – оснвана давне 1791. године. Садашњи изглед прати Карловачку гимназију од 1891. године.
Парк природе “Русанда” Фото: Град Зрењанин Природно добро великог значаја, парк природе “Русанда” се простире на територији општине Нови Бечеј и на територији Града Зрењанина.
Његова укупна површина износи 1159,97 хектара, док се у оквиру бањског комплекса налази и велики парк, једина шумолика површина у средњем Банату. Језерску воду одликује толико висок салинитет, да је сланија чак од морске воде. Дно језера покривено је природним лековитим блатом!
Сигурно сте чули легенде о лековитости русандског блата, док је 1867. године на овом месту створено и лечилиште, које је прерасло у данашњу Специјалну болницу за рехабилитацију “Русанда” из Меленаца.
Уколико сте за овакву врсту одмора, препоручујемо да свратите у парк природе “Русанда” где ћете уживати у најлепшим чарима природе!
Без обзира да ли сте заљубљеник у историју, природу, културу или гастрономију, Војводина ће вас очарати својом јединственом комбинацијом знаменитости које чине њен непроцењиви културни и природни идентитет.
Žiofre čestitao Srbiji na pridruživanju programu Digitalna Evropa

Преузмите андроид апликацију.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.