Проглашење „терористичких“ организација на северу неусаглашено са ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 19:07

Проглашење „терористичких“ организација на северу неусаглашено са ЕУ

Канцеларија Европске уније у Приштини потврдила је данас за портал Калџо да одлука привремених приштинских власти да две организације „Цивилна заштита“ и „Северне бригаде“ прогласи терористичким није усаглашена са њима, иако је министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << рекао да су у вези са овим питањем у Приштини координисали са међународним партнерима, укључујући и ЕУ. Фото: AP Photo/Visar Kryeziu Одлука приштинске владе о проглашавању „Цивилне заштите“ и „Северне бригаде“ за терористичке организације није донета у координацији са САД и другим међународним партнерима, наведено је претходно у одговору Стејт департмента „Гласу Америке“.
„Требало је да буде усаглашена са најближим међународним партнерима, укључујући оне чија је примарна одговорност да обезбеде стабилност Косова. Поново позивамо Косово да се уздржи од једностраних потеза у тренутку док са свим странама радимо на решавању тренутне кризе“, наведено је у одговору.
Указано је и да САД осуђују, како је назначено, неприхватљиво насиље над КФОР-ом.
“Одговорни за нападе треба да буду процесуирани – поштујући прописане процедуре и уз пуну транспарентност”, прецизирано је у одговору Стејт департмента.
Немачка амбасада у Приштини, такође, је саопштила да одлуку о проглашавању „Цивилне заштите“ и „Северне бригаде“ за терористичке организације, Приштина није донела у координацији са Немачком.
„Одлука није донета у координацији са Немачком, нити је немачка влада унапред обавештена од стране косовских власти о овом потезу“, речено је порталу Кљан Косова у амбасади.
Додаје се да би блиска координација са међународним партнерима била корисна за приштинске власти, у светлу актуелне кризе на северу КиМ.
„Важно је да свака одлука овог типа мора да поштује релевантне законе и принцип пропорционалности. Понављамо позив Влади Косова да се уздржи од било каквог једностраног деловања које би могло да доведе до додатне ескалације ситуацију у северним општинама“, наводи немачка амбасада у Приштини.
Влада привремених приштинских институција у четвртак је терористичким прогласила „Цивилну заштиту“ и „Северну бригаду „, тврдећи да су њихови чланови одговорни за немире на северу КиМ и да представљају претњу „уставном поретку и безбедности“.
Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља је после седнице владе изнео тврдњу да је Приштина одлуку да Цивилну одбрану и Северну бригаду прогласи терористичким организацијама координисала са међународним партнерима.
„Ми континуирано координирамо са свим нашим савезницима, понекад се слажемо, а понекад се не слажемо. Без сумње смо координисани за овај корак“, рекао је Свечља и додао да ће временом са стратешким партнерима поделити детаље тог процеса, пренео је портал Калџо.
Petković upoznao Petersona sa situacijom na KiM

Преузмите андроид апликацију.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.