Јединствена наплата путарина између Србије и С. Македоније креће почетком јула

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 17:18

Јединствена наплата путарина између Србије и С. Македоније креће почетком јула

Јединствена наплата путарине између Србије и Северне Македоније биће званично уведена почетком јула, речено је данас Тањугу у Путевима Србије. Фото: ЈП „Путеви Србије“ Помоћник извршног директора Сектора за наплату путарине ЈП Путеви Србије Дарко Савић каже да се пуштање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пројекта јединственог система електронске наплате путарине за грађане Србије и Северне Македоније, очекује сваког дана, као и да се у септембру очекује и повезивање наплате путарине са Хрватском.
„Ми очекујемо званично пуштање сваког дана, односно чекамо надлежне државне органе како бисмо пустили овај пројекат у рад за грађане, с обзиром да се ради о пројекту који је јако битан за Републику Србију и Републику Северну Македонију“, рекао је Савић Тањугу.
Каже да ће наплата путарине јединственим таг уређајем утицати на побољшање саобраћаја и да ће олакшати живот свим корисницима ауто-пута у Србији и Северној Македонији, јер више неће морати да се заустављају да допуњавају тагове на продајни местима, већ ће таг бити увезан са платном или дебитном банкарском картицом. Додаје да ће се путарина наплаћивати тако што ће се проласком кроз наплатну станицу Центар за обраду података у Северној Македонији слати банци податке о трансакцији и скидати новац са рачуна корисника и уплаћивати га директно на рачун управљача пута.
У Србији ће се, како наводи, путарина наплаћивати у динарима, док ће се у Северној Македонији наплаћивати у македонским денарима. Обрачунаваће се по званичном средњем курсе обе земље.
„Морам да напоменем да ми са Албанијом покушавамо да преговарамо већ годину и по дана, али ту није било одазива, они су се јављали и укључивали на неке онлајн састанке, али је то ‘замрло’. Више пута смо имали иницијативу, дошли и до кабинета премијера Албаније, међутим, зауставило се све на нашим покушајима, тако да немамо одговор са њихове стране“, рекао је Савић Тањугу.
Наглашава да се у септембру очекује повезивање наплате путарине са Хрватском, с обзиром да су, како каже, преговори у пуном јеку и у првој декади јула очекује се долазак директори Хрватских аутоцести, када ће се разговарати о техничким аспектима повезивања наплате путарине.
„Пошто смо се уходали са Северном Македонијом, мислим да ће све јако брзо да иде и са Хрватском и да ћемо у септембру пустити систем у рад“, закључио је Савић.
Putevi Srbije: Koristiti Obilaznicu u popodnevnim satima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Јединствена наплата путарина између Србије и С. Македоније креће почетком јула се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.