Редовне посете сауни смањују ризик од срчаног удара

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 16:07

Редовне посете сауни смањују ризик од срчаног удара

Захваљујући редовним одласцима у сауну, Финци су, у поређењу са онима који их ређе посећују или их уопште не користе, мање подложни ризику од срчаног удара, показало је истраживање. Фото: Pixabay/nkaminetskyy Шансе да људи који иду у сауну четири до седам пута недељно доживе срчани удар >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су 61 одсто мање него у групи која је посећује само једном недељно, показали су резултати студије.
За особе које иду у сауну два до три пута недељно, ризик од срчаног удара је мањи, али за 14 одсто. Истраживање научника са Универзитета у Бристолу прво је које је успоставило директну везу између коришћења сауне и срчаног удара, а засновано је на подацима прикупљеним међу 1.600 грађана Финске између 53 и 74 године у периоду од петнаест година.
Чак и када се узму у обзир отежавајући здравствени фактори, попут холестерола, последица пушења или дијабетеса, резултати студије остају непромењени, истичу научници.
Они сугеришу да активност коју људи раде да би се опустили је корисна за наш кардиоваскуларни систем.
Коришћење сауне смањује крвни притисак, што смањује стрес. Познато је да је повишен крвни притисак један од главних узрока срчаних обољења. Боравак у просторијама испуњеним паром подстиче ширење крвних судова.
Око 75 милиона људи у свету пати од проблематичног крвног притиска. Мушкарци су склонији томе, а око 15,5 одсто има дијагнозу високог крвног притиска пре 22. године.
Научници истичу да се током боравка у сауни повећава телесна температура, што утиче на ширење крвних судова. Редовне посете сауни побољшавају циркулацију и функционисање крвног система, што благотворно утиче на крвни притисак.
Током боравка у сауни она се смањује, што резултира опуштањем тела и духа. Коришћење сауне у Финској је толико популарно да је већина домаћинстава има у свом дому.
Počele su vrućine, sprečite dehidraciju ovim napitkom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Редовне посете сауни смањују ризик од срчаног удара се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.