Суша у Уругвају, несташица воде за пиће

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 15:01

Суша у Уругвају, несташица воде за пиће

У резервоару Канелон Гранде, главном извору воде за престоницу Уругваја Монтевидео, нивои воде ниски су толико дуго ниски да трава прекрива већи део онога што је некада било језеро. Фото: Танјуг/AP Photo/Matilde Campodonico Како преноси Ројтерс, низак ниво падавина приморао је надлежне органе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за водоснабдевање да користе воду из сланијег дела реке Санта Лусија, која се користи за већину воде за пиће у Уругвају, па тако многи воду из славине сада сматрају непитком.
“Ужасна је, то не можете да пијете. Моја жена има хипертензију, немогуће је за њу да пије воду са овом количином соли“, рекао је за Ројтерс локални учитељ Адријан Дијас, који, како се наводи, сваке две недеље купује две или три флаше воде од 6,5 литара. Несташица воде за пиће изазвала је више протеста на улицама престонице, а демонстранти сматрају да се највећи део воде изреке Санта Луција одводи у приватне резервоаре великих агробизнисх компанија.
FILE – View of dry lakebed of the Canelon Grande dam that provides drinking water for the capital, ahead of World Water Day, in Canelones, Uruguay, March 21, 2023. A persistent drought is affecting the area and it´s complicating the supply of drinking water, and its use for agriculture, according to officials. (AP Photo/Matilde Campodonico, File) “Воде има, али је у приватним рукама“, пише на једном транспаренту који држе демонстранти на протестима испред државног водовода ОСЕ.
“Агробизнис предузетници бране реку и користе је за себе. Удео воде за људску потрошњу је мали“, рекао је синдикални лидер ОСЕ Федерико Крајмерман. Раније овог месеца, влада Уругваја прогласила је ванредно стање у вези са пијаћом водом, укидајући порез на флаширану воду и најавивши изградњу новог резервоара.
Bi Bi-Si: Stranke krajnje desnice su u usponu širom Evrope

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Суша у Уругвају, несташица воде за пиће се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.