Немачка: Цене ће наредних месеци расти споријим темпом

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 13:35

Немачка: Цене ће наредних месеци расти споријим темпом

Цене у Немачкој ће наредних месеци расти споријим темпом, закључак је данас објављене студије Института за економска истраживања ИФО из Минхена. Фото: Танјуг/AP Photo/Martin Meissner)ermany econom Индекс очекивања цена је у јуну пао на 16,3 поена са мајских 19,1 поена, а посебно у малопродаји хране >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и пића, где је пао на 45,6 поена са мајских 61,4 поена.
Ово је свакако добра вест за потрошаче, али стручњаци упозоравају да цене неће брзо пасти, наводи се на сајту минхенског института.
„Потрошачка инфлација ће падати веома спорим темпом, пошто је у многим областима сектора услуга овај индекс забележио једва приметан пад“, наводи експерт минхенског института ИФО Тимо Волмерсхојзер. У трговини је овај индекс пао са мајских 18,6 поена на 14,2 поена, а у области производње са 7,7 поена на 6,1 поена.
Овај индекс се добија на основу анкетирања компанија у Немачкој које одговарају на питање да ли планирају да повећају или снизе цене у блиској будућности.
Ако би све анкетиране фирме одлучиле да повећају цене, индекс би био на нивоу од 100,0 поена, а ако би све одлучиле да снизе цене, овај индекс би био на нивоу од – 100,0 поена.
Štrajk zaposlenih na Aerodromu Ženeva, otkazane desetine letova

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка: Цене ће наредних месеци расти споријим темпом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.