Брнабић на Самиту о вештачкој интелигенцији и иновацијама

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Jun.2023, 12:42

Брнабић на Самиту о вештачкој интелигенцији и иновацијама

Председница Владе Србије Ана Брнабић учествовала је онлајн на Самиту о вештачкој интелигенцији и иновацијама (АИ Инноватион Суммит), а уједно и на отварању “Иновационог хаба и лабораторије за вештачку интелигенцију 1871“ највећег ИТ хаб-а у том делу Америке, са више од 3,5 милијарде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << долара инвестираних у њихове чланице, који се одржава у Чикагу. Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић Премијерка је у уводном излагању говорила на тему “Перспектива глобалне трансформације вођене вештачком интелигенцијом” и представила Србију и све наше успехе на пољу информационо-комуникационих технологија, дигитализације, вештачке интелигенције, иновација и развоју биотехнологије, као и планова за будућност, саопштено је из Владе Србије.
Од почетка свог првог мандата из 2017. године као један од главних приоритета поставила сам ИТ и дигитализацију, а данас је тачно шест година од мог првог радног дана као председнице Владе, рекла је премијерка током јучерашњег обраћања на онлај самиту. „У политику и Владу Србије ушла сам на позив Александра Вучића 2016. године, као министарка државне управе и локалне самоуправе и прва ствар на којој сам желела да радим је била еУправа. Нисам никада маштала да будем поличарка, али сам сањала о томе да урадим нешто велико за своју земљу и управо сам у електронској управи видела своју шансу. Осим тога, од тада смо урадили много и на развоју ИТ сектора у нашој земљи, а све у циљу да омогућимо убрзани развој ИТ, дигитализације и предузетништва“, изјавила је премијерка.
О достигнутом расту ИТ сектора код нас говори податак да је извоз ИТ услуга из наше земљу износио 345 милиона евра у 2012. години, а да се ове године очекује да буде четири милијарде евра.
„Кључне области у којима видимо потенцијал су вештачка интелигенција и биотехнологија, такође видимо Србију као земљу која може да буде регионални лидер у развоју глобалних АИ (Артифициал интеллигенце) решења, али и као месту где ћемо усвојити вештачку интелигенцију како би омогућила континуирану трансформацију наше привреде, тако да буде продуктивнија и заснована на знању“, рекла је она и додала и додала да ће то довести до тога да људи имају боље послове и већи животни стандард.
Учеснике Самита премијерка је упознала са циљем стратегије коју смо усвојили, а то је развој АИ у образовању, истраживању и развоју као и усвајање АИ на одговоран и етички начин.
Председница Владе истакла је да је Србија прва земља у региону Југоисточне Европе, која је усвојила стратегију вештачке интелигенције 2019. године. Такође, прва смо земља у ЈИЕ која је основала Институт за вештачку интелигенцију 2021. године, успоставила Националну платформу за АИ суперрачунаре, као и једна од 11 држава која је увела АИ у основне и средње школе. „Ове године смо усвојили и свеобухватне етичке смернице за примену вештачке интелигенције. Циљ је да развој регулативе која омогућава брзи развој иновација, и тиме будемо међу лидерима у Европи”, рекла је премијерка и указала да се ради на развоју БИО4 Кампуса којим Србија жели да изгради екосистем који омогућава развој биотехнолошких решења са флексибилном регулативом, која ће бити у складу са највишим етичким стандардима, истиче се у саопштењу Владе Србије.
AMSS: Popodne se očekuje se veći intenzitet saobraćaja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Брнабић на Самиту о вештачкој интелигенцији и иновацијама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.