Izvor: RTS, 29.Jun.2023, 13:40

Шолц: Смирити напетости, што пре спровести изборе и применити споразум о ЗСО

Немачки канцелар Олаф Шолц затражио је да се што пре примени договор из Охрида и смире напетости на северу Косова и Метохије и истакао да су Француска, Немачка, Италија и САД интензивно укључене у процес деескалације ситуације.
Олаф Шолц је на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << конференцији за новинаре у Берлину са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским указао на важност одржавања избора на северу КиМ и примену дела споразума о Заједници српских општина.

Он је додао да се нада да ће Београд и Приштина применити Охридски споразум, преноси Дојче веле на албанском.
Шолц је, на питање да ли су санкције прави начин да се стране приморају на деескалацију ситуације, рекао да предложени споразум, који су испреговарале две стране, представља договор за регулисање односа и да он мора одмах да буде примењен.
"То подразумева низ договора и они морају сада да се примене. Са наше тачке гледишта, важно је да сви допринесу смањењу напетости, да се што је пре могуће одрже избори у српским општинама на Косову, да на њима буде висока излазност и да изабрани не буду само формално изабрани, веч активни и легитимни градоначелници општина, да се примени део споразума о Заједници српских општина. То мора сада да буде урађено", поручио је Шолц.
Шолц је рекао да се улажу напори како би сви то схватили, укључујући Европску унију.
"То се односи на Француску, Немачку, Италију и САД, које су веома интензивно укључене у овај процес", рекао је Шолц.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.