Мали: Графикони не лажу – српски БДП у порасту, већа примања

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 13:28

Мали: Графикони не лажу – српски БДП у порасту, већа примања

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је српски БДП и поред економских потешкоћа остварио раст од 0,7 одсто и да је држава поред свега тога успела да повећа плате и пензије. Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић Мали је у објави на Фејсбуку истакао да >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је његов задатак да се бави јавним финасијама на основу графикона и резултата, а не на основу коментара који се објављују ових дана у медијима.
„Колико би радости код неких у Србији изазвао економски неуспех када би се десио? По свему феноменолошка парадигма и по овоме би Србија могла да се издвоји. Бар такав утисак се стиче када ових дана читате неке домаће медије. Острашћено навијање да нам буде горе запљускује вас са листова новина које воде политичку борбу и очајно желе лоше економске вести. Могао бих и да разумем да нису новчаници и џепови и њихових породица, околине, колега, пријатеља у питању. Могао бих да разумем, али нећу, јер мој посао није да тумачим ниске политичке пориве већ да управљам јавним финансијама најбоље што могу. То и радим. А одлуке доносим не на основу злонамерних коментара, него графикона. А, графикони не лажу“, поручио је министар.
Како је истакао Мали, у првом кварталу ове године, која је економски претешка и за земље са историјом економског просперитета, српски БДП је остварио раст од 0,7 одсто.
„Не, не бих рекао да је то ‘супер’, али да, задовољан сам јер је једна Швајцарска у истом периоду расла 0,6 одсто, једна Финска 0,4 одсто, а у економском минусу су Чешка (-0,1), Немачка (-0,2), Луксембург (-0,4), Мађарска (-0,9) и тако даље“, додао је он. Са инфлацијом која је у мају износила 14,8 одсто, додаје, држава се ипак бори тако што подиже плате и пензије и изнад нивоа раста цена, јер је битно да се очува куповну моћ грађана.
„То је лавовска борба и свако ко се бар мало разуме у економске токове и односе зна шта то значи. Тиме, свако ко би рекао да у тој борби не успевамо, није искрен. Јер, не сећам се да су се пре десет година када су земљом управљали данас најгласнији критичари подизале плате грађанима, подизале пензије како би се очувао и квалитет живота пензионера. Не сећам се зато што се то није дешавало већ су наши грађани устајали са зебњом колики је данас курс динара према евру и колико ће им то подићи рату кредита и умањити плату коју примају у динарима, а пензионери су чекали вести колико ће пензија каснити. Сви се одлично сећамо тога“, додао је он.
Министар је истакао да је незапосленост у Србији тренутно 10,1 одсто и нижа је у односу на први квартал прошле године када је износила 10,9 одсто.
„Не могу, а да то не прогласим феноменалним успехом ако се осврнемо на тај исти период од пре само десет година и вртоглави проценат од 25,9 одсто незапослених грађана Србије у 2012. години“, додао је он.
Извоз робе две године заредом у Србији, истиче Мали, расте за више од 26 одсто годишње, док је у првом кварталу ове године већ 13 одсто већи у односу на исти посматрани период прошле године. Он је додао да је у првом кварталу ове године ниво директних страних инвестиција достигао ниво остварен током целе 2012. године – 0,8 милијарди.
„За четири месеца привукли смо 1,2 милијарде евра, што је 76 одсто више него у истом периоду прошле године. То значи да смо у првом кварталу године у којој су иза нас три године светске кризе ми привукли инвестиционог капитала колико је неко у доба светског економског просперитета у Србију привукао током 12 месеци 2012. године. Ти ‘неки’ су тада ћутали, данас су гласни иако је ово квартални раст од готово 40 одсто у односу на први квартал прошле године која је била рекордна по приливу страних директних инвестиција са 4,4 милијарде евра. Неопростиво пропадамо, из овога тумаче ти неки аналитичари“, навео је Мали.
Министар се осврнуо и на јавни дуг Србије и истакао да четврту годину заредом се обара јавни дуг уз никад веће капиталне инвестиције. „Са 51,3 одсто удела јавног дуга у БДП-у Србије смо више него стабилни, финансијски јаки и опет неопростиво економски успешни. Али, шта значе све те табеле и графикони када то још похвали и ММФ. Речима да Србија бележи импресивне економске резултате. Мало, заиста. Срећом, у демократији већина одлучује и то је оно што жуља ову злонамерну мањину. А, економски успех? То ипак није субјективна категорија, напротив, врло је јасно. Или имате узлазне графиконе или их једноставно немате. У Србији смо видели и једне и друге, али када сте одговорни успех не може изостати. Графикони, ипак, не лажу“, поручио је министар Мали.
Američki i evropski berzanski indeksi neujednačeni, pad cena nafte

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: Графикони не лажу – српски БДП у порасту, већа примања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.