Европска комисија поново упозорила Црну Гору због неусклађености са визном политиком

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 09:50

Европска комисија поново упозорила Црну Гору због неусклађености са визном политиком

Европска комисија још једном је упозорила Црну Гору због несуклађивња са визном политиком ЕУ. Такво упозорење овог пута стигло је у нон-пејперу о владавини права у Црној Гори. Фото: Танјуг/AP/Ристо Божовић У документу Европске комисије, који покрива дешавања од јуна 2022. године >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до марта 2023. године наводи се да је током тог периода постојао низ застоја који нису у потпуности решени.
У документу Европске комисије се наводи да визна политика Црне Горе није у потпуности усклађена са визном политиком Европске уније, преноси РТЦГ.
Црна Гора је опет током летње сезоне ослободила држављане Саудијске Арабије од потребе да прибаве визу, упркос прошлогодишњој поруци Европске комисије да таква политика није у складу са европским стандардима.
Европска комисија је нагласила у последњем извјештају о Црној Гори, на јесен 2022. године, да визна политика Црне Горе још није у потпуности усклађена са ЕУ листом земаља чијим држављанима је потребна виза за ЕУ.
„Напротив, Црна Гора је 2021. и почетком 2022. године још више одступила од препорученог усклађивања. Влада је у мају 2022. године одобрила привремено изузеће од виза за држављане Саудијске Арабије, које важи од јуна до септембра, са циљем да се надокнади пад туриста који долазе из Русије и Украјине“, наводи Европска комисија.
Додаје се да су од захтева за визе за краткорочни боравак у Црној Гори изузети држављани 13 земаља.
„Мере сезонског изузећа од виза нису у складу са правним тековинама ЕУ, а ове земље су на листи земаља ЕУ чијим држављанима је потребна виза за ЕУ“, поручује Европска комисија.
Поред тога, упозорава се да странци који имају боравишну дозволу у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) могу без визе ући у Црну Гору и боравити у земљи до десет дана.
„Црногорске власти су откриле неколико случајева злоупотребе овог визног режима. Црна Гора треба да обезбеди појачано усклађивање своје визне политике са ЕУ листом трећих земаља којима је потребна виза“, указала је Европска комисија.


Вучић: Тражили су од Данила да скине мајицу „Предаја није опција“, није пристао

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европска комисија поново упозорила Црну Гору због неусклађености са визном политиком се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.