Данас се обележава Међународни дан Дунава (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Jun.2023, 08:46

Данас се обележава Међународни дан Дунава (ВИДЕО)

Данас се обележава Међународни дан реке Дунав. Историја разних народа везана је за долину Дунава. Ова река одувек повезује судбине европских народа, а та улога Дунава се није променила ни до данас.
Дунав извире >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Шварцвалду у Немачкој. Његова дужина износи 2 888 км, а дунавски басен се протеже на површини од 817 000 квадратних километара. Дунав протиче кроз или чини границу 10 европских држава, док је по дужини друга река у Европи.
Дунав тече европским континентом од запада на исток. Након тока дугог 2850 километара, Дунав се улива у Црно море. Делта Дунава је један од најлепших природних феномена такве врсте и од 1991. године, налази се на Унесковој листи природне баштине.
Једна река, а много имена Дунав је река са много имена, на језицима многих народа. Трачани су га називали, Истрос, Скити Матаос, Римљани Данистер и Данибиус, Грци Дунавиус, Немци и Аустријанци га зову Донау, Французи Ле Данибе, Мађари Дуна, Италијани Данибо, Турци Туна, Румуни Дунареа, Чеси, Словаци и Руси Дунај, Срби и Бугари Дунав.
Фото: Градске инфо Дунав у древним временима Једне од првих људских цивилизација на свету, настале су управо на обалама Дунава. Винчанска култура настала је недалеко од Винче, 11 километара јужно од Београда, и то 5.000 године пре нове ере.
Дунав је још у античкој књижевности заузимао значајно место. О Дунаву су писали бројни знаменити људи антике, као што су Аристотел, Херодот, Страбон, Овидије, Цицерон, Вергилије, Плиније Старији… Херодот га назива највећим међу рекама, Хесиод за њега каже да је брат Нила.
За древне Грке, Дунав (Истар како су га они називали) био је мистична граница њиховог света, у чијим су долинама и на обалама живели тајанствени народи. У једној грчкој легенди, Јасон и његови неустрашиви Аргонаути, пловили су Дунавом све до Ђердапа у потрази за златним руном.
Фото: Градске инфо Дунав је био источна Римског Царства. Римљани су за зебњом гледали на његову леву, односно источну границу, иза које су живели варварски народи које они нису успели да покоре. На Дунаву је, у Ђердапској клисури, римски цар Трајан направио један од најважнијих путева Римског Цартва. Такође, он је овде подигао и мост, који је готово хиљаду година био најдужи мост на свету.
Река на којој су се вековима мешали народи, војници и трговци Долином Дунава су Османлије започеле своје освајање Европе. У време индустријске револуције, Дунав је имао кључну улогу у повезивању индустријских центара Европе. Већи део реке тада су контролисали Аустријанци. Турско повлачање из Европе отворило је ново питање, ко ће контролисати доњи ток Дунава. Еврпоска комисија основана је 1856 . године, и тада су дате гаранције о слободној навигацији за све Европљане. На Дунаву су се током Првог и Другог светског рата одвијале многе битке.
Историја разних народа везана је за долину Дунава. Ову моћну реку описао је и француски цар Наполеон: „Дунав је као цар међу рекама, вечан као Тибар, плодоносан као Нил, величанствен као Мисисипи, љубљен као Волга, живахан као Рајна“.
Четири престонице Дунав протиче кроз четири престонице. Занимљиво је да све четири почињу на слово „Б“ – Беч, Братислава, Будимпешта и Београд.
Дунав у Србији Дунав у Србију улази на свом 1 433 . километру, на средини свог тока, на тромеђи Мађарске, Хрватске и Србије. Први град на који наилази је Апатин чувен по својим рибљим чардама. Потом наилази на Бачко Подунавље резерват природе, где се река разлива у многим мочварама. Бачко Подунавље уписано је у Светску листу резервата биосфере, а познато је и под називом „Српски Амазон“.
Моћна река наилази на Фрушку гору, бисер природе која се миленијумима огледа у његовим водама. На 1 255 . километру стиже се до града Новог Сада. Улаз у Нови Сад чува Петроварадинска тврђава, највећа тврђава на Дунаву.
Десетак километара даље долази се до Сремских Карловаца. Ово је место богато културом и историјом. У Карловцима је 1699 . године потписан мир између Аустрије и Турске. Осим тога, Карловци су познати по неким од најквалитетнијих српских вина.
Затим се код Сланкамена у Дунав улива Тиса, једна од његових највећих притока.
Фото: Градске инфо Дунав се код српске престонице Београда, спаја са Савом, а њихово ушће окруњује велелепна тврђава Калемгдан. Ушће саве у Дунав вековима је била граница култура, вера, истока и запада.
Један од најлепших резервата природе је Сребрно језеро, налази се недалеко од места Рам, које је чувено по својој тврђави.
Недалеко започиње улаз у Ђердапску клисуру, Гвоздена врата Дунава. Улаз у Клисуру чува Голубачки град, средњевековно утврђење импозантног изгледа. Ђердапска клисура је највећа речна клисура у Европи. Дели се на две клисуре, Горњу и Доњу клисуру. Горња обухвата Голубачку клисуру и Госпођин вир, а Доња Казанску и Сипску клисуру.
Фото: Градске инфо Овде се налази и Национални парк Ђердап, највећи Национални парк у Србији. Пре уласка у Ђердап, код Доњег Милановца, Дунав је широк више од 4 километра. На локалитету казани је највећа измерена дубина река од 90 метара! Дунав нашу земљу напушта после 588 километар, на највећој брани на Њему – Ђердапу.
Фото: Градске инфо Кроз нашу земљу Дунав пролази поред чак седам тврђава и многих змамења Србије. Не постоји река која боље од Дунава осликава сву различитост, сложеност, али и лепоту Србије. Дунав је одувек био и остао, важан део историје наших простора и народа.
Novosađani sutra vas na Štrandu očekuje bogat program

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас се обележава Међународни дан Дунава (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.