Немачки потрошачи изгубили оптимизам, ГфК индекс у паду након осам месеци раста

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 10:27

Немачки потрошачи изгубили оптимизам, ГфК индекс у паду након осам месеци раста

Немачка агенција за истраживање тржишта ГфК, саопштила је данас да је њен индекс потрошачког расположења за јул пао на -25,4 поена са јунских -24,2 поена Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber Агенција на основу прелиминарних података сматра да ће ГфК индекс потрошачког расположења у Немачкој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пасти први пут након осам месеци раста, наводи се у саопштењу ГфК.
„Расположење немачких потрошача указује на још већу несигурност него раније, а то се види у чињеници да је тенденција ка штедњи поново порасла овог месеца“, изјавио је стручњак ГфК за понашање потрошача, Ролф Биркл.
Потрошачи у мањем броју него раније очекују повећање плата, а овај индекс је месечно пао за 2,4 поена, са јунских -8,2 поена на -10,6 поена. Многи запослени процењују да ће због високе инфлације морати да прихвате пад вредности сопствених реалних примања у 2023. години, а раст плата вероватно неће моћи да сасвим надокнади тај губитак.
Приватна потрошња у Немачкој стагнира, а експерти процењују да она неће бити важан фактор економског развоја ове године, као и да ће бити реално мања него у 2022. години.
Тренд пада годишње стопе инфлације би могао да се настави, што је свакако добра вест.
Пад куповне моћи ће се наставити, али он ће бити блажи него што се очекивало, наводи се у саопштењу агенције ГфК.
Kampanja Srbije i Evropske unije u odvajanju kućnog otpada dala odličan rezultat

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачки потрошачи изгубили оптимизам, ГфК индекс у паду након осам месеци раста се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.