Писторијус: Немачка да убрза повлачење из Малија након завршетка мисије УН

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 09:43

Писторијус: Немачка да убрза повлачење из Малија након завршетка мисије УН

Немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је данас за радио ЗДФ да Немачка, у оквиру планираног окончања мисије УН у Малију 30. јуна, настоји да на уређен начин убрза повлачење својих војника из те западноафричке земље. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Sohn „За нас то значи да ћемо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << покушати да изађемо још брже из Малија, али на уређен начин“, рекао је Писторијус, преноси Ројтерс.
Немачка, која је распоредила око 1.000 војника у Малију, већ повлачи своје трупе и планира да оконча повлачење до маја следеће године. Повлачење мисије УН од 13.000 људи у Малију, познате као МИНУСМА, планира се након више година тензија између Уједињених нација и војне хунте Малија, а дошло је на дневни ред када је шеф дипломатије Малија Абдулаји Диоп овога месеца затражио одлазак снага мировне мисије „без одлагања“.
То је означило нагли прекид мисије, која је одраније била угрожена ограничењима владе Малија, посебно након што је 2021. године ангажована приватна руска плаћеничка компанија „Вагнер“. Стручњаци страхују да би се безбедносна ситуација могла погоршати када мисија МИНУСМА напусти Мали, остављајући недовољно опремљену војску Малија и око 1.000 Вагнерових бораца да се боре против екстремиста, који контролишу северне и централне делове територије те земље, пренео је раније Ројтерс.
Stoltenberg: NATO spreman da brani svaki pedalj svoje teritorije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Писторијус: Немачка да убрза повлачење из Малија након завршетка мисије УН се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.