Зашто ресторани препоручују гостима да не користе парфем

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Jun.2023, 09:00

Зашто ресторани препоручују гостима да не користе парфем

Правила облачења у врхунским ресторанима нису ништа необично, али лондонски ресторан „Суши Канесака“ отишао је корак даље и замолио госте да се уздрже од наношења парфема како не би ометали сензорно искуство других гостију. Фото: Pexels/Elina Sazonova Тешки мириси, наводе из управе >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ресторана, могли би да прикрију „освежавајући“ амбијентални мирис сирћета и саме рибе. Дакле, да ли би ставове ресторана у коме оброк стаје 420 фунти по особи требало применити и у осталим? Да ли ће вас парфем који сте нанели пре одласка на вечеру учинити привлачнијим, али ће вам покварити уживање у храни и пићу?
Чуло мириса је кључно за уживање у храни – Мирис је најважнији део дегустације – наглашава професор Бари Смит, директор Института за физиологију Универзитета у Лондону.
– Све што нам језик говори је слано, слатко, кисело. Све остало долази из носа – наводи он.
Међутим, Смит додаје да мирис има две компоненте: мирисе који се удишу из околине и оне који излазе из уста кроз нос током издисаја.
– Могу ли мириси из околине да ометају мирисе у вашим устима? Није очигледно да могу – каже професор и додаје да када нешто пробате или гутате, издишете, а ми не можемо да издишемо и удишемо у исто време.
Ипак, истраживања и свакодневно искуство подржавају став да су амбијентални мириси важни за комплетан угођај у ресторану. – Ти амбијентални мириси сигурно утичу на укус хране и расположење – рекао је професор Чарлс Спенс, психолог са Универзитета у Оксфорду.
– Мало је двосмислено, када нешто помиришете, питање је како ће то ваш мозак повезати. Да ли је то конобар, да ли је ресторан, да ли је то храна? – појашњава он.
Погрешан мирис у погрешном контексту може изазвати непријатну чулну дисонанцу. Смит је описао недавно негативно искуство током ручка на лондонском тргу који је почео да ставља морске алге у сендвиче.
– Мирис трулих морских алги био је тако одвратан – каже професор.
Амбијентални мирис У последње време, кувари покушавају да промовишу амбијенталне мирисе, а професор Спенс је и овај тренд размотрио са научног гледишта, напомињући да би амбијентални мириси могли „да помогну да се постави контекст за одређено јело и/или да помогну у приповедању које окружује одређено јело“.
– Амбијентални мириси су уведени и у ресторане са циљем да изазову „специфично расположење и/или да изазову носталгију у главама гостију – наводи лист.
Уколико намеравате да се оглушите о ову забрану, Спенс предлаже да би можда било најбоље да се одлучите за парфем који би се уклопио у кулинарски амбијент.
– Зашто не бисте нанели неки гурмански парфем – црни бибер или јагода? То би било прикладније од неког синтетичког или сапунастог, негурманског мириса – додао је он.
Наш мирис, показало је истраживање, такође повећава праг осетљивости на друге мирисе из окружења – што је можда главна поента захтева који је поставио суши ресторан.
Јак мирис слаби наше чуло мириса Професор Карл Филпот, главни истраживач ринологије и ОРЛ специјалиста на Медицинској школи у Норвичу, истражио је овај проблем пошто је је приметио да парфеми и средства за бријање које наносе испитаници утичу на резултате експеримената у испитивању чула мириса.
У једном експерименту, добровољци су замољени да носе маске за лице натопљене спрејевима за тело неколико минута пре него што ураде тест мириса. После тога учесници су показали много мању способност у распознавању других мириса.
– Нама је било довољно да људима препоручимо да пре тестова не наносе парфем или лосион после бријања – каже проф. Филпот.
Ово ипак показује да би суптилни мириси из околине били теже уочени због парфема. – Мирис свеже рибе у сушију је веома деликатан и прекрасан, али суптилан, тако да се лако може надјачати – напомиње професор Смит. Јачи парфеми су прихватљиви, додаје, у ресторану који служи наметљиве укусе, као што су индијска или тајландска кухиња.
Одлазак на вечеру без парфема има своју цену, јер пријатан мирис чини особу привлачнијом другима и чини да се осећамо сигурније. – Гости ће вероватно бити узнемирени ако им не дозволите да ставе било какав парфем – сматра професор Смит.
– Али минимална количина парфема делује разумно – закључује.
Istražili smo najtraženije destinacije za letovanje ove sezone

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто ресторани препоручују гостима да не користе парфем се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.