Кампања Србије и Европске уније у одвајању кућног отпада дала одличан резултат

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 19:46

Кампања Србије и Европске уније у одвајању кућног отпада дала одличан резултат

Државна секретарка Министарства за заштиту животне средине Сандра Докић и помоћник министра Душан Чаркић, заједно са представницима ЕУ и Шведске, обратили су се представницима 17 градова и општина учесница у пројекту „О-ДВА-ЈА-МО“, како би исказали захвалност и охрабрили локалне >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << самоуправе да наставе спровођење одвајања отпада у домаћинствима. Фото: Unsplash/Sigmund У саопштењу ЕУ инфо мреже истиче се да су значајни резултати постигнути у дистрибуцији и рециклирању отпада која производе домаћинства, захваљујући стицању навика одвајања кућног отпада у Србији, а само је у мају у 17 градова и општина у различитим регионима, прикупљено више од 760 тона одвојеног кућног отпада.
Напомиње се да је од почетка пројекта, само у овим градовима и општинама, преусмерено преко 4.500 тона отпада са депонија у рециклажу или у даљу прераду, као и да количине настављају да расту како се све више грађана укључује, тако да одвајање отпада постаје стандард.
Током обраћања државна секретарка Сандра Докић осврнула се на усвојен Програм управљања отпадом 2022 – 2031 са Акционим планом, који је Влада усвојила прошле године као и усвојене измене и допуне Закона о управљању отпадом, ове године, који својим одредбама треба да унапреди рециклажу.
„Ефикасно управљање отпадом у јединицама локалних самоуправа представља изазов широм Србије“, истакла је Докић.
Нагласила је да велики број несанитарних депонија треба постепено затварати уз истовремено успостављане система управљања отпадом преко изградње рециклажних центара и санитарних депонија, у складу са ЕУ стандардима.
„Да би се у томе успело у великом броју региона спроводе се инвестиције у овој области, а само преко нашег Министарства гради се шест регионалних центара за управљање отпадом, а ове године очекујемо почетак радова у РЦ Каленић“, навела је она.
Један од основних циљева политике управљања отпадом у Србији је повећање националне стопе рециклаже, чиме би се смањиле количине отпада на депонијама али и у животној средини.
Европа подржава Србију у овом процесу кроз пројекат „О-ДВА-ЈА-МО”, који финансирају Европска унија, Шведска и Србија.
Менаџер програма за животну средину и климатске промене у Делегацији ЕУ Антоан Авињон истиче да је поменути пројекат показао да грађани Србије желе да брину о животној средини, штеде ресурсе, смање депоније и створе нове зелене могућности рециклирањем материјала, као и било која друга европска земља.
„ЕУ овим пројектом подржава Србију да унапреди свакодневни живот грађана“, нагласио је он и додао да је још оваквих пројеката тренутно у припреми.
Како се наводи, да би се постигли резултати, потребно је да свако предузме корак у одвајању отпада док то не постане општа навика, а поред тога, неопходно је омогућити и адекватну логистику како би се отпад транспортовао до рецикларних постројења и осталих прерађивача отпада.
Стога је Европска унија путем Пројекта одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО“ донирала 26 возила за прикупаљање отпада, више од 90.000 контејнера и канти, али и спровела едукативну кампању „Брзо и лако сад одваја свако“, како би грађанству приближила тему одвајања кућног отпада и објаснила основна правила у том процесу.
Активности су обухватиле 17 општина и градова: Панчево, Сремску Митровицу, Шабац, Шид, Богатић, Ужице, Чачак, Ивањицу, Чајетину, Пожегу, Лучане, Бајину Башту, Косјерић, Пирот, Бабушницу, Белу Паланку и Димитровград.
Помоћник министра Душан Чаркић подсетио је да су активности пројекта „О-ДВА-ЈА-МО” део стратегије коју спроводи Министарство заштите животне средине Републике Србије, које је и покренуло овај пројекат.
„Заједно са локалним самоуправама, Министарство ће наставити да спроводи мере у одвајању отпада док ће резултати постигнути овим пројектом представљати подстицај за још веће успехе и обезбедити потребна искуства за управљање другим материјалима као што је зелени отпад и кућни опасан отпад“, додао је Чаркић.
Пројекат „О-ДВА-ЈА-МО“ је показао да грађани Србије разумеју шта је важно за животну средину и спремни су да предузму мере и да се укључе. Посвећеност и добра воља које су показале локалне самоуправе и јавна комунална предузећа да се побољшају услуге које они пружају грађанима, помоћи ће да се привуку нове инвестиције.
Краљевина Шведска такође је пружила техничку и финансијску подршку Србији за несметано спровођење сепарације кућног отпада на централном и локалном нивоу.
Иначе, Шведска предњачи у подршци у очувању животне средине у Србији, а представница амбасаде те земље Ида Ројтершверд напоменула је да „одлука толиког броја српских домаћинстава да одваја отпад ради чистијег земљишта, ваздуха и воде вероватно је најважнији резултат пројекта „О-ДВА-ЈА-МО“.
„У Србији, као и у Шведској, овај грађански ангажман је пут ка чистијој животној средини“, истакла је Ројтершверд.
Пројекат одвајања кућног отпада „О-ДВА-ЈА-МО” остварио је запажене резултате, не само статистички, већ и уочљивом освешћивању појединаца и њиховом личном доприносу.
Позитивни резултати су произашли управо из одличне сарадње Министарства, Европске уније, Шведске, локалних самоуправа и грађанства, док је добробит за све здравија животна средина.
NBS upozorava na SMS prevaru: Pažljivo s porukama sa nepozntih brojeva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кампања Србије и Европске уније у одвајању кућног отпада дала одличан резултат се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.