Које пиће је најгори избор за вреле летње дане?

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 19:01

Које пиће је најгори избор за вреле летње дане?

Шта никада не би требало да пијете ако желите да се расхладите током врелог дана? Фото: Pixabay/350543 Док Републички хидрометеоролошки завод издаје упозорења због топлотног таласа у нашој земљи, многи се расхлађују на базену или плажи – уз омиљено пиће.
У свему, не треба заборавити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да наше тело много брже сагорева течност по топлом времену, па је хидратација од виталног значаја.
Али није важно шта пијемо када је напољу вруће. На сајту сцтимес.цом издвајају најгоре пиће које се може попити на врућини. То су безалкохолна пића пуна шећера, пре свега газирани сокови.
Због веома високог садржаја шећера и кофеина, ова слатка пића су најгори летњи избор. Кофеин је диуретик, повећава елиминацију течности из организма и самим тим не помаже при хидратацији. И иако је ниво кофеина у лименци газираних пића обично нижи него у шољици кафе, у контакту са шећером у овим соковима може да оптерети организам.
Препоручена дневна количина шећера је 39,5 грама за мушкарце и 25 грама за жене, али једна конзерва соде има око 39 грама шећера.
За жене је то знатно више од препорученог дневног уноса шећера, а свакако је лоше и за мушкарце, јер ће уз неку другу храну или пиће током дана сигурно премашити оптимални дневни унос.
Тело користи воду за метаболизам рафинисаног шећера, а ако више пута пијете заслађене газиране пића током врелог дана, падате у бескрајни циклус пијења и жеђи. И мада то можда не можемо одмах да приметимо, то несумњиво има последице по организам, пре свега, јер висока температура повећава ризик од топлотног удара, исцрпљености, дехидрације, што никако није наивно.
Konzumiranje kafe dovodi do lakše i impulsivnije kupovine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које пиће је најгори избор за вреле летње дане? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.