Одржан Видовдански скуп у Грачаници и Косовској Митровици

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 17:02

Одржан Видовдански скуп у Грачаници и Косовској Митровици

Више хиљада Срба из централног Косова, косовског Поморавља и Штрпца, окупило се данас у Грачаници на великом Видовданском скупу. Истовремено се одржао скуп и у Косовској Митровици. На оба скупа је прочитана Видовданска декларација. Фото: Танјуг/Дописник КиМ Окупљени Срби у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Грачаници носили су транспаренте „Од Поморавља до Лепосавића ми смо једна породица“, „Правда за све ухапшене Србе“, „Поморавље уз председника Вучића“, „Звониће вечно грачаничка звона“, „Европо, да ли видиш ране Срба“.
Директорка Дома здравља у Грачаници Мирјана Димитријевић поручила је окупљеним грађанима да су се, као и много пута кроз историју, Срби опет сакупили пред Видовдан у јединству. „Сабрани данас овде питамо међународну заједницу да ли вас је срамота вашег нечињења. Приштинским институцијама и њеним вођама желим са овог места да препоручим да не снимају лица људи на овим протестима, јер се не плашимо вашег зулума, већ погледајте наше јединство и научите од српског народа како се чува и брани достојанство. Наша здравствена установа дом је за све наше пацијенте без обзира на националну и верску припадност. Вашу децу, мајке, сестре и очеве лечили смо у импровизованим катакомбама када сте нас протерали са наших радних места. А и данас то исто чинимо када смо изнова васкрснули захваљујући нашој држави Србији, а ви нам узвраћате тако што нас хапсите и пребијате“, изјавила је Димитријевић.
Она је додала да је много терета на плећима српског народа на Косову и Метохији, као и да се свако невино страдање памти.
„И данас се питамо где су наши нестали и киднаповани, а свакодневна хапшења, пљачке, амнестирања нападача и ћутање и затварање очију пред многобројним нападима постали су наша свакодневница. Инатећи се и пркосећи насиљу опстали смо и уклесали у темеље наших домова заувек веру у опстанак И све већу и све снажнију интеграцију са државом Србијом, јер без Србије нема ни нас, ни наших институција, ни помоћи ни подршке“, поручила је Димитријевић. Директорка Економске школе у Лапљем Селу, Драгица Митић, обратила се присутнима у име просветних радника, истичући да деле осећај туге и незадовољства због хапшења Драгише Миленковића из Кишнице код Грачанице.
„Желим да поручим да ми као народ немамо прво да одустанемо од борбе за правду и слободу, а та борба је састављена од много појединачних апела за правду и истину. Нажалост сведоци смо тешких момената за наш српски народ. Невини људи се хапсе, прогоне, набеђују и лажно оптужују и то пред очима међународне зајендице, која као мало дете када се стиди, види да се ипак ту нешто лосе дешава, као да се нечега плаше. Желим да им поручим да нема потребе да се плаше, јер истина је пут у мир и нормализацију, а то је једини пут“, рекла је Митић.
Додла је да је хапшењем Драгише Миленковића проширен пожар неправде са севера на југ.
„Ухапшен је породични човек, домаћин, супруг и отац, само зато што је радио на том месту или само зато што је Србин. Изгледа да се рачуна да иза њега нема ко да стане и да неће нико. Е ту сте се преварили, има ко хоће, а хоћемо сви. Јер драга браћо и сестре ставши иза Драгише Миленковића, стајемо у одбрану целог српског народа на Косову и Метохији. Јер мета није наш Драгиша Миленковић, већ је мета читав српски народ. А шта је циљ свега? Циљ је да се сломи кичма српском народу, да се повијемо до земље црне, да поново постанемо раја, да добровољно постанемо робови или да једноставно напустимо наша вековна огњишта“, додала је Митић.
Професорка српског језика и књижевности из Шилова, Милица Станојевић је током свог обраћања рекла да сваки човек има право на живот у миру, на слободу мишљења и изражавања.
„Сваки човек има право да доручкује са својом децом, да се пробуди ујутру, а да не дочека ноћ у затвору. Да ли наши ухапшени сународници имају право да се бране, могу ли се одбранити? Знају ли бар због чега су криви? Златан Арсић, Милован Божовић, Ненад Арсић, Душко Арсић, Милорад Ђоковић, Горан Станишић, Зоран Ђокић, Гаврило МИлосављевић, Драгиша Миленковић. Списак је господо подугачак. Трагедија је што није коначан, сутра то може бити још неко. Сутра то може бити нечији брат, супруг, отац. Списак ухапшених није коначан, списак несталих је бесконачан, никада се нису вратили, неће се ни вратити“, казала је Станојевић.
Она је упутила захтев приштинским властима да се ухапшени ослободе, јер ће то бити како она каже њихов први корак добре воље.
„Захтевамо да се ухапшени ослободе, да албански градоначелници поднесу оставке и повуку се из општина на северу, а да то исто учине и специјалне снаге косовске полиције. Пустите људе на слободу. Сви имамо право на живот у миру. Заједнички интерес свих нас који овде живимо је мир и демократија. А за демократију су потребне обе стране. Зашто нам одузимате основно људско право на слободу? Молим вас да испитате узроке свог понашања и да се, ако већ заговарате демократију суочите са псоледицама својих поступака“, рекла је Станојевић. Градоначелник Штрпца, Далибор Јевтић, поручио је окупљенима на Видовданском скупу да Срби немају проблем са албанским народом, већ са Аљбином Куртијем и његовим режимом.
„Ми овде данас као и уназад, од онога тренутка када је Курти ступио на власт, мирним протестом позивамо међународну заједницу да нас чује. Позивамо их и данас да коначно схвати, да како дани пролазе терор актуелног режима у Приштини бива све већи. Оно што се дешава од Штрпца до Лепосавића, од Гораждевца до Шилова, оно што се дешава на централном Косову је политика Куртија са циљем да Срби нестану са ових простора, али овим скупом данас, нашим јединством овде у Грачаници, али и на северу Косова и Метохије шаљемо поруку, да без обзира на све изазове, нећемо одустати да живимо на овим просторима, јер ми само желимо да будемо свој на своме“, поручио је Јевтић.
Он је након свог обраћања окупљеним грађанима прочитао Видовданску декларацију која је истовремено прочитана и на скупу у Косовској Митровици.
Vučević obišao privredno društvo „Borbeni složeni sistemi D.O.O“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Одржан Видовдански скуп у Грачаници и Косовској Митровици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.