Савети за  доручак који вас не гоји, а даје пуно енергије!

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 14:01

Савети за доручак који вас не гоји, а даје пуно енергије!

Здрав доручак који ће нам дати довољно енергије на почетку дана је веома важан. Храна коју уносимо у организам током дана састоји се од макронутријената (масти, протеина и угљених хидрата) и микронутријената. Фото: Pixabay/ waichi2021 Јутарњи сати, односно време након буђења, је време >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << када се наше тело одмори после вишечасовног сна и опорави од напора претходног дана, а тада најбоље функционишу органи за варење, пре свега панкреас, који лучи инсулин и сок богат бикарбонатима и ензимима.
Ове две функције панкреаса играју најважнију улогу у метаболизму макронутријената. Из тог разлога, доручак, као најважнији оброк у дану, треба да буде подједнако састављен од сва три макронутријента.
Сваки од ова три макронутријента (масти, протеини и угљени хидрати) у храни има свој квалитетан и неквалитетан састав, те је стога неопходно водити рачуна о заступљености појединих елемената у њима.
На пример: Масти – треба бирати оне масти које садрже више мононезасићених и полинезасићених масних киселина и умерено оне са засићеним масним киселинама, док трансмасти, које су углавном индустријски производ, треба потпуно изоставити.
Протеини – идеално би било унети оне протеине који имају најкомплетнији састав есенцијалних амино киселина.
Угљени хидрати – Избор треба свести на што сложеније угљене хидрате, са оптималним садржајем биљних влакана, а када говоримо конкретно о производима од житарица, треба бирати оне који су мање индустријски обрађени, односно бирати производе у којима је цело зрно житарица.
Неколико примера јутарњих оброка који испуњавају наведене принципе: Омлет од 1-2 цела јајета и неколико беланаца са шаком спанаћа, припремљен на тефлонском тигању премазаном са неколико капи здравог уља, са хлебом од целог пшеничног, хељдиног, раженог или спелтиног брашна, са једним великим свежим парадајзом или краставцем . Брускети од интегралног хлеба са филом од туњевине, сецканог парадајза, руколе и сувих зачина (босиљак, оригано, бели или црвени лук у гранулама) са шољицом незаслађеног биљног чаја. Овсене пахуљице у биљном млеку без шећера, са кашичицом или две путера од кикирикија или лешника, ренданом јабуком и циметом. Pet saveta kako da smršate bez vežbanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Савети за доручак који вас не гоји, а даје пуно енергије! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.