Колико често треба прати косу

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 13:01

Колико често треба прати косу

Стручњаци кажу да не постоји јединствен одговор на то колико често треба прати косу. То зависи од више фактора који укључују тип косе, врсту фризуре, масноћу коже главе и ниво и врсту активности током дана. Фото: Pexels/Element digital Има оних који мисле да морају да перу косу сваки дан >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << јер мисле да им је масна. Али ако би прескочили ту дневну рутину, можда би увидели да немају тако масно власиште или косу, напомиње дерматолог др Ентони Роси.
Пречесто прање може да исуши косу и да она изгуби сјај, али ако је не перемо редовно, онда ће нам коса непријатно мирисати и добићемо перут.
Како да знамо шта нам одговара?
Када прати косу Доктор Роси генерално својим пацијентима саветује да перу косу једном или два пута недељно. Уколико сте примењивали неке хемијске третмане на коси – као што је бланш, мини вал или боја за косу – што исушује косу, можда можете да не перете косу и дуже од седам дана како бисте избегли ломљење и испуцале врхове, каже дерматолог.
Ако имате веома масно власиште, можда ћете морати да перете косу сваког дана, бар према савету Америчке академије за дерматологију.
Године такође имају важну улогу када је прање косе у питању. – Током пубертета имамо пораст функције хормона, па се лучење масноће повећава. То је разлог зашто имамо тинејџерске акне – наводи др Роси. Тинејџери углавном имају маснију кожу главе током пубертета, тако да се чешће прање косе подразумева.
Како старимо наш скалп производи мање уља.
Ако имате природно коврџаву косу, она је склонија сушењу и лакше се ломи, пречесто прање могло би само да погорша ситуацију, тако да густу, коврџаву косу генерално не треба прати свакодневно, па чак ни недељно. Али требало би да је оперете најмање сваке две до три недеље да би вам власиште и коса били чисти и здрави.
Шта радити између прања Коса и власиште се не негују само прањем. Између прања, можете предузети одређене кораке како би одржали чистоћу и изглед – и заштитили косу од оштећења.
– Мислим да је важно одржавати хигијену власишта. Баш као и хигијена браде, требало би да се бринете о кожи која је испод – напомиње дерматолог.
– О томе треба водити рачуна и редовно ишчешљавати косу. То отпушта мртве ћелије коже, и њихове остатке. Можете мало и да поквасите косу. Дакле, не морате нужно да је оперете шампоном, али одржавање чистоће је важно – додаје Роси.
Може се користити и регенератор који се не испира или уље за власиште које помаже у очувању исхрањености и влажности коже главе. Ако вам се коса озноји од вежбања, не морате сваки пут да је перете шампоном осим ако не дође до прекомерног развоја бактерија или ако вам коса или власиште почну непријатно да миришу. Довољно је испрати косу само водом, саветује др Роси.
Већина сувих шампона се сматра безбедним за косу, али не би требало сувише често се ослањати на њих. – Ако имате изразито масну косу, могу се умерено користити. Али и то треба на крају опрати, а не нагомилавати на скалпу – напомиње доктор.
Купање у базену без капе за пливање због велике количине хлора може учинити вашу косу сувом и ломљивом. Требало би да заштитите косу тако што ћете је пре купања наквасити и ставити регенератор и удобну капу за пливање. По изласку из базена надокнадите изгубљену влагу шампоном и балзамом специјално формулисаним за пливаче, препоручује Америчка академија за дерматологију.
Ако имате сталне проблеме са скалпом или косом – као што су перут, опадање или ломљиву и испуцалу косу – требало би да посетите дерматолога.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико често треба прати косу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.