Без овог колача је тешко замислити било које славље у Војводини

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 12:37

Без овог колача је тешко замислити било које славље у Војводини

Трпеза на породичним окупљањима, славама, рођенданима и осталим весељима је увек богата специјалитетима који житељи наше равнице припремају са много љубави и труда. Један од тих специјалитета је, наравно, штрудла! Фото: Војводина уживо У част овом слатком специјалитету, настале >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << су многобројне манифестације у Војводини, које се одржавају сваке године.
У Кикинди се “Штрудлијада” одржала први пут пре две године, од стране чланова Етно – грађанског удружење “Сувача”.
Фото: Чедомир Вујанић Штрудлијаду у Кикинди су подржали локална самоуправа и Туристичка организација града Кикинде. Првој Штрудлијади присуствовао је градоначелник Кикинде, Никола Лукач.
Фото: Војводина уживо “Манифестација ће сигурно постати традиционална, а госте из других градова позивам да обавезно дођу нардених година и позову што више својих пријатеља”, истакао је тада градоначелник Кикинде, Никола Лукач.
Поред Кикинде, Штрудлијада се традиционално одржава у Долову, а од пре годину дана и у Гају.
Фото: Глас Опова Удружење жена “Доловке”, су прошле године по 23. пут, припремиле манифестацију у Долову под називом “Штрудлијада”.
Током Штрудлијаде у Долову, локални становници и посетиоци имају прилику да се такмиче у припремању најукусније штрудле, а затим их представљају жирију и посетиоцима који долазе да уживају у овом познатом колачу.
Поводом прве Штрудлијаде у Гају, која се одржала првог октобра прошле године, организатори су поручили да је ова манифестација идеална прилика за све домаћице које желе да покажу како се прави штрудла у Банату.
Фото: Wikimedia.Commons/Nikolastaverna Такође, поводом светског дана хране, удружење жена “Гређанка” из Велике Греде, су претходне године организовале манифестацију под називом “Гредска штрудлијада”.
Током ове манифестације спретне руке домаћица такмиичиле су се у прављењу штрудли и колача различитих укуса и декорација.
Наравно, на свим Штрудлијадама посетиоци имају прилику да осим најпопуларније – маковњаче, пробају и штрудле са орасима, вишњама, рогачем, сиром, јабукама или неким другим пуњењем.
I danas protesti Srba na severu KiM, bez tradicionalnog okupljanja za Vidovdan

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Без овог колача је тешко замислити било које славље у Војводини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.