Изложба „Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне” и промоција књиге Владана Чалије сутра у галерији Прометеј

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 11:38

Изложба „Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне” и промоција књиге Владана Чалије сутра у галерији Прометеј

Издавачка кућа Прометеј у сарадњи са историчарем др Милошем Војиновићем вас позива да за Видовдан у галерији Прометеј (Светозара Милетића 16, Нови Сад) посетите документарну изложбу и промоцију књиге Владана Чалије „Сарајевски атентат – запажања”. Фото: Уступљена фотографија/Промо Ово >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је, колико је нама познато, први покушај да се на једном месту представи свеобухватно фотографско сведочанство повезано са Гаврилом Принципом и Сарајевским атентатом. Ова изложба не представља само архивистички подухват, већ анализом свих сачуваних фотографија чинимо покушај да понудимо одговоре на неколико питања: у којим околностима су настајале фотографије? како су настајале и зарад каквих потреба? шта нам говори изузетна потреба да се „види” Принцип? да ли фотографије допуњавају или оповргавају постојећа знања настала на основу писаних извора?
Свечано отварање изложбе заказано је за 28. јун од 19 часова.
У пограму учествују: Милош Војиновић, Владан Чалија, Миодраг Кузмановић, Богдан Ињац и Зоран Колунџија.
О књизи „Сарајевски атентат – запажања” Књига садржи 16 прилога који се односе на питања око Сарајевског атентата, тему којом се Владан чалија бави више од деценије. Занимљиво је да аутор није историчар академског звања (димпломирани је правник), међутим, вишегодишњи пасиониран, али темељан приступ истраживању/изучавању бројних питања око овог историјског догађаја, створио је основ и жељу за писањем ових осврта. Књига није писана као монографија, која би ово питање студиозно, обрадила условно речено у целини, већ представља збирку радова који обрађују само нека од питања око ове теме, а за која је аутор веровао да може понудити нешто ново, или оно о чему је мало писано.
Улаз је бесплатан.
Репертоари биоскопа за уторак, 27. јун

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изложба „Фотографије Гаврила Принципа и Младе Босне” и промоција књиге Владана Чалије сутра у галерији Прометеј се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.