Додик: Републици Српској потребно политичко јединство

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 09:02

Додик: Републици Српској потребно политичко јединство

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Републици Српској потребно политичко јединство, али и да није сигуран у једногласну подршку народних посланика на данашњој посебној седници Парламента Српске. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „Мислим да Република Српска >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << има довољно капацитета да донесе такве одлуке. Ми ћемо то донети. Добро би било, али није ни трагично ако се не постигне јединство. Видимо да у ФБиХ влада хистерија“, рекао је Додик за РТРС.
Он је рекао да се преко Уставног суда БиХ покушава направити централизована БиХ по жељи Бошњака и да ова институција функционише без закона, а са циљем разградње Републике Српске.
Додик је поручио да одлуке Уставног суда БиХ у Републици Српској неће бити примењиване док не буде донесен нови закон о овој „антидејтонској институцији“, у којој Српска не жели стране судије.
„Ако се боримо, имамо шансу да се изборимо. Сутра ћемо одлучивати о томе. Било је питање дана када ће доћи на дневни ред одбијање спровођења одлука Уставног суда БиХ, све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ који ће избацити тројицу страних судија и који ће законом утврдити процедуре одлучивања“, рекао је Додик.
Он је додао да није реч о кршењу Дејтона, као и да Република Српска не може више назад и да је дотерана до зида, на шта ће, како је навео, адекватно одговорити.
„Само наивни могу да мисле да повлачимо исхитрене потезе. БиХ ће морати да се врати у дејтонски оквир, са малом изменом коју ћемо морати сви да прихватимо или је неће бити“, поручио је председник Републике Српске.
У Бањалуци ће сутра бити одржане две посебне седнице Народне скупштине Републике Српске.
На првој седници ће се расправљати о Предлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској, а на другој ће се одлучивати о вету српског члана и председавајуће Председништва БиХ Жељке Цвијановић.
Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да повуче спорну одлуку о брисању члана 39. правилника тог суда, подсећа РТРС.
Vučić danas sa ambasadorom Saudijske Arabije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Додик: Републици Српској потребно политичко јединство се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.