Како да водите осетљиве разговоре са тинејџерима: О недозвољеним супстанцама и алкохолу

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jun.2023, 08:55

Како да водите осетљиве разговоре са тинејџерима: О недозвољеним супстанцама и алкохолу

Деца долазе у искушење да експериментишу са супстанцама још у основној школи, често под утицајем вршњака, а ви желите да сачувате своје дете. Фото: Pexels/Kindel media Међу данашњим тинејџерима, дрога и алкохол имају широку употребу, а старосна граница је све нижа, што изазива све већу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << забринутост.
Ваше дете не можете одвојити од школе и друштва, али га можете упутити како и од чега само себе да чува – а за то је потребно да водите смислене разговоре. Ако се опремите правим алатима, можете помоћи свом детету да се самоуверено креће изазовним водама и води здрав и испуњен живот.
Како да разговарате о дрогама и алкохолу са тинејџером? Одредите време за разговор Ефикасна комуникација је кључна када су дрога и алкохол тема разговора са вашим тинејџером. Избегавајте да покрећете разговор када је дете заокупљено другим стварима које га занимају – ако га „спопаднете“ са неком тешком темом док игра игрице, или нешто гледа, показаће отпор, бићете му заморни и досадни и свакако нећете допрети до њега. Зато одредите време када можете без ометања водити смислен разговор.
И имајте на уму да смислен разговор није испитивање и изражавање сумње, него изражавање радозналости о томе колико је ваше дете упућено и да ли се дрога и алкохол употребљавају у његовом друштву и шта оно мисли о томе.
Ако сте и раније отворено разговарали о свему и створили атмосферу у којој нема табу тема и о свему може да се прича без осуђивања и без икакве драме, дрога и алкохол су само још једна од многих тешких животних тема, о којима ваша деца имају или стичу сазнања и у чему ће ценити ваше мишљење. Али ако атмосфера обостраног поверења не постоји, морате бити врло опрезни и пронаћи начин да приђете детету и успоставите комуникацију са њим.
Дрога и алкохол као тема за млађе Не чекајте да ваши тинејџери напуне 15 или 16 година да бисте са њима разговарали о искушењима – у том узрасту, они већ треба да буду информисани, зато разговарајте са њима о свим тешким темама док су млађи. Заправо, не постоји тема о којој не можете разговарати чак и са врло малим дететом – увек постоји начин да осетљиве и тешке теме третирате нормално и да дате основне информације на начин прилагођен узрасту, онако како дете може да разуме.
Такве разговоре обично деца сама покрећу – нешто чују, виде, примете узнемиреност одраслих и постављају питања. То су прилике које не треба да пропустите, јер на тај начин нормализујете разговоре о било чему, а дете стиче навику да вам се обраћа и тражи разјашњење свега што не разуме, или што га занима.
Дрога и алкохол су у „рангу тежине“ заједно са сексом, разводом, болестима, смрћу – то су све тешке теме које нипошто не треба да избегавате, већ треба да икористите сваку прилику да о њима разговарате на миран начин, без моралисања и застрашивања.
Колико ће здрав став деца изградити према овим питањима, у највећем зависи од вашег става, одсуства предрасуда и спремности да одрастате са својом децом, да слушате и пратите. Дрога и алкохол (а и секс) постају занимљиви већ у старијим разредима основне школе и деца у тај период треба да уђу информисана, отвореног ума, али без нездравог интересовања.
Дрога и алкохол – информативни разговори Ако почнете да оптужујете своје тинејџере да пију или се дрогирају, нећете успети ништа да поделите са њима – пред сумњом или оптужбама, затвориће се и наљутити. Водите једноставан информативни разговор о овој теми, без оптуживања, захтевања или претњи.
Питајте их шта знају о томе, да ли су дрога и алкохол били тема неких предавања у школи – ако јесу, покажите интересовање о томе шта су запамтили, шта им је скренуло пажњу и шта су закључили. Ако нису, питајте их да ли знају зашто су дрога и алкохол штетни и обавестите их о опасностима. Охрабрите их да износе мишљење и постављају питања.
Будите отворени и искрени То је тешко, јер су деца бистра и непосредна и поставиће вам баш она питања на која не желите да одговорите – као што је питање о вашим искуствима са дрогом и алкохолом. Нема доброг савета у овом смислу, осим потпуне искрености – будите свесни да не можете детету забранити чак ни оно што је опасно за њега, јер забрањене ствари изазивају знатижељу и њихово разоткривање даје осећај авантуре.
Такође, не можете га спречити да стекне искуства која сте и сами имали, па зато изнесите своја искуства – и добра и лоша и направите разлику између експеримента и падања у зависност. Искористите примере зависника које познајете (сигурно бар један имате у својој породици) и изнесите свој начин размишљања – онај који је вама помогао да останете трезвени и не подлегнете, иако сте експериментисали.
Ако нисте имали искуства са дрогама, јер сте се увек плашили да вас то не одгура на пут без повратка и избегавали сте алкохол, јер нисте хтели да прођете као неко кога познајете, а ко није остао умерен и дистанциран, причајте о томе. Уколико сте искрени у тешком разговору чак и кад је врло изазован, дете ће бити склоније да узврати искреност.
Задржите смиреност У отвореном разговору можете сазнати ствари које ће вас узнемирити – да је ваше дете већ имало нека искуства, која до сада није поделило са вама. Савет психолога је да останете смирени, ако мислите да одржите отворену линију комуникације и поверења. Ако покажете љутњу, изгубићете приступ, а најважније је да имате увид у понашање вашег детата, да не буде искључени, да вас не лаже и не крије од вас информације које вам се не свиђају.
Дрога и алкохол су опасни и јасно је да вас сазнање да се ваше дете играло ватром може препасти и избезумити, али покушајте да не полудите, за његово добро. Дајте све од себе да обуздате осећања и задржите фокус на томе да вам је драго што је ваше дете било искрено – то је једино важно.
Питање самопоштовања Многи тинејџери само раде исто што и њихови вршњаци – пију, или узимају дрогу, јер је то „одрасло“ и храбро понашање, које се у њиховом друштву високо вреднује. Али, дрога и алкохол су добри потискивачи и деца могу закључити да им њихово конзумирање помаже да се носе са анксиозношћу и смањује емотивни бол.
Самопоштовање тинејџера је крхко и потребно је да га негујете и оснажујете – афирмишите своје дете, дајте му комплименте, покажите му да сте поносни на њега, без обзира на то шта се дешава. Тинејџери желе безусловну љубав и одобравање својих родитеља, чак и када мисле да то можда и не заслужују.
Реалност и последице Реалност је да ће многи тинејџери (вероватно и ваше дете) у неком тренутку пробати неку врсту дроге, а вероватно ће се много пре тога сусрести са алкохолом и искусити пијанство. Као родитељ, ваше је да поставите границе и одредите правила и последице, које ће дете морати да сноси, ако не поштује правила. Будите доследни, јер тинејџери који прођу без последица за своје недозвољено понашања, могу наставити да га практикују, јер виде да им „пролази“.
И упамтите да сте ви детету узор у свему – практикујте умереност, здрав начин живота, здраво резоновање, искреност и подршку у сваком тренутку, па ће вас ваш тинејџер поштовати и волети, не само зато што сте родитељ, него и због ваших вредности и става.
Saveti za lagano pakovanje stvari u automobil

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да водите осетљиве разговоре са тинејџерима: О недозвољеним супстанцама и алкохолу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.