Прво обраћање Пригожина: Нисмо марширали како бисмо збацили Путина

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jun.2023, 19:02

Прво обраћање Пригожина: Нисмо марширали како бисмо збацили Путина

Шеф „Вагнера“ Јевгениј Пригожин рекао је данас, у првом обраћању откако је завршена неуспела побуна у Русији, да његови борци нису учествовали у маршу како би сменили руско руководство, већ како би избегли уништење „Вагнера“ и позвали на одговорност званичнике „који су починили >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << огроман број грешака“. Фото: Танјуг/AP Photo/File Пригожин је у снимку од 11 минута, који је објавио на Телеграму, навео да његов марш на Москву није био усмерен против руског председника Владимира Путина.
„Циљ марша је био да се избегне деструкција Вагнера и да се позову на одговорност званичници који су својим непрофесионалним поступцима направили огроман број грешака“, поручио је Пригожин, преноси Би-Би-Си.
Он је истакао да жали због тога што су морали да гађају авијацију руске војске, као и да су одустали од марша на Москву на 200 километара од престонице да не би дошло до проливања крви руских војника.
„Показали смо како је то требало да буде урађено 24. фебруара 2022. године“, рекао је Пригожин, алудирајући на почетак руске инвазије на Украјину.
Истакао је да су борци „Вагнера“ имали подршку грађана у градовима на путу ка Москви.
„Марширали смо како бисмо показали протест, а не да бисмо свргли владу“, рекао је Пригожин, додавши да је „Вагнер“ требало да престане да постоји 1. јула. Према његовим речима, само један до два одсто бораца „Вагнера“ је потписало уговор са руским министарством одбране, због чега су, тврди, Оружане снаге Русије гранатирале камп Вагнероваца и тада је страдало 30 бораца.
„То је био окидач“, рекао је Пригожин и додао да је током побуне рањено неколико Вагнероваца, као и да су убијене две особе које су прешле на страну побуњеника.
Говорећи о разговору са белоруским председником с циљем обустављања побуне, Пригожин је рекао му је Лукашенко представио начине на које би „Вагнер“ и даље могао легално да ради.
Он је навео да је суботња побуна показала да постоје „озбиљни безбедносни проблеми“ широм Русије, додавши да су његови борци успели да зауставе све јединице руске војске на путу ка Москви.
Поручио је да би „специјална војна операција“ у Украјини била већ готова да су трупе попут „Вагнера“ извеле прве нападе.
Током обраћања, шеф „Вагнера“ није навео где се налази.
Putin se obratio prvi put od završetka pobune „Vagnera“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прво обраћање Пригожина: Нисмо марширали како бисмо збацили Путина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.