Лек природе: Бање у Војводини

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jun.2023, 18:38

Лек природе: Бање у Војводини

Наша пространа равница, Војводина, богата је лековитим бањама која представљају идеална места за одмор, опуштање али и одговарајућу терапију у зависности од ваших потреба. Фото: Бања Кањижа Бање се налазе на месту где извиру термалне воде, које садрже мноштво минерала и остала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << лековита својства. Управо због тога, годинама уназад, бање су једна од главних препорука лекара.
У наставку текста представићемо вам неколико бања у Војводини, које одишу миром:
Бања Јунаковић Надомак Апатина, на ободу истоимене Парк шуме, смештена је једна од највећих бања у Војводини – “Бања Јунаковић”.
Фото: Војводина уживо Прича бање Јунаковић почиње давне 1983. године, када је она отворена за јавност у циљу да сваки појединац има могућност коришћења њене лековите воде. Међутим, први термални извор воде откривен је још 1913. године, а добијени налази потврдили су њену лековитост! Квалитет ове воде иде раме уз раме са термама Карлових Вари у Чешкој и Харкања у Мађарској.
Бању Јунаковић посећују људи из разних крајева, јер њена лековита вода лечи болести костију, кичме… У бању долазе и парови који имају проблема са стерилитетом, док поред разних врста терапије, попут акупунктуре, кинезиотерапиеа, електротерапије, бања располаже спортским теренима, стазама за шетање, саунама и осталим занимљивостима.
Ово место представља рај за миран одмор, рекреацију и уживање у природи и благодатима лековите воде.
Бања Кањижа Фото: Бања Кањижа Још давне 1907. године, на овом месту, избушени су први бунари са водом лековитог својства. Само годину дана касније, 1908. године, званично је отворена сезона купања. О њеној лековитости сведочи чињеница да се још тада наплаћивало купање, а заинтересованост је по свему судећи, одувек била велика.
Једно од најзначајнијих лечилишта у Србији, “Бања Кањижа” налази се у истоименом месту Кањижа. Њена лековита вода је погодна за све које болују од реуме, али и оне код којих је регистровано обољење централног или периферног нервног система. Поред тога, доказано је позитивно дејство воде и код особа које имају повреда колена, кука и кичме.
Минерална вода бање Кањижа се користи као лековито средство у терапијама различитих врста, али и у рекреативне сврхе.
Фото: Бања Кањижа Терапије које се издвајају у Бањи Кањижа су: балнеотерапије, елетротерапије, магнетотерапије, термотерапије, кинезитерапије.
Данас Бања Кањижа, има комплетан терапијски блок, спортску халу, два затворена базена, ресторан за 300 гостију и све друге неопходне садржаје.
Бања Русанда Фото: Wikimedia.Commons/Биљана Стевлић Управо на месту где су се од давнина причале приче о лековитости русандског блата, 1867. године на обали језера, изграђено је лечилиште, које данас познајемо под именом “Специјална болница за рехабилитацију – Русанда”. Ушушкана у зеленило, бања Русанда код Меленаца данас представља једну од најпознатијих установа овог типа у нашој земљи.
Давне 1878. године, добијена је дозвола за отварање Бање на северној обали, где се и данас налази. Саграђена је зграда купатила са 20 кабина, на којој је стајала плоча: „Болном човечанству, а у корист Српске православне цркве меленачке 1878. године Јосиф и Ана Клајић”. Данас бања располаже са пет објеката за смештај (павиљони I, II, VII, VIII и IX) са укупно 306 постеља.
Њена термална вода и блато богато сумпорном киселином, лечи разна обољења, док се у понуди налазе разне медицинске терапије.
Због природних потенцијала, разноликости ресурса, захтева и потреба савременог човека Бања “Русанда” негује дугу традицију и репутацију на тржишту: здравствени, излетнички, спортско-рекреативни, ловни и риболовни, манифестациони и сеоски туризам.
Бања Врдник Фото: PrtSc/youtube Име “Врдник” се по први пут помиње као тврђава, и то давне 1315. године. Данас је од тврђаве остао мали, али значајан историјски споменик – Врдничка кула. Касније у 18. веку, Врдник се по први пут помиње као насељено место.
Бања Врдник смештена је у поменутом насељу Врдник, које красе липове шуме и дуге пешачке стазе.
Фото: Војводина уживо Термалне воде Врника износе преко тридесет степени и успешно лече болове у мишићима, костима и зглобовима. Бања располаже са шест базена, који су смештени у самој близини термалног избора. Олимпијски и један дечји базен је на отвореном, док се остали налазе у затвореном простору.
Бања Сланкамен Фото: inđijatravel.rs Међу многобројна Фрушкогорска богатства, спада и “Бања Сланкамен” која се пружа у њеном источном подножју.
Сматра се да је ово најстарије бањско лечилиште у Војводини, јер према историјским изворима лековити потенцијали ових вода имају дуги век искоришћавања. Сматра седа су се овим изворима лечили и у време окупације Турака. Поред тога, неки археолошки подаци казују и на постојање насеља на овом подручју још пре доласка старих Римљана.
Kako letovati besplatno? Čuvanje kućnih ljubimaca u zamenu za smeštaj

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лек природе: Бање у Војводини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.