Француски родитељи су строги, али њихова деца су срећна – ово је њихова тајна васпитања деце

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jun.2023, 08:01

Француски родитељи су строги, али њихова деца су срећна – ово је њихова тајна васпитања деце

Како Французи васпитавају децу – многима делују као строги, али њихова деца су мирна, дисциплинована и срећна. Фото: Pexels/Dominique Roelling Из разних култура можемо учити различите технике и тајне васпитавања деце. Тако су Ескими најнежнији и код њих нема викања, док Јапанци знају како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да се деца лакше осамостале. Када је реч о културама и дисциплиновању деце, посебно се издвајају Французи. Њихова деца су често смирена у супермаркетима, не вичу, мирна су – која је њихова тајна?
1. Не стављају бебу у свој кревет Према речима француских родитеља, малишан мора сам да се умири у кревецу и пређе из једне фазе сна у другу, дубљу.
У Француској није уобичајено да дете водите са собом у кревет, чак и ако је мајци лакше да контролише сан и храњење бебе.
Француско дете обично има своју собу, у којој се држи беби монитор – аудио монитор за даљинско слушање звукова које беба испушта.
Ако беба плаче, мајка не трчи одмах до њега, већ га полако проверава, поготово ако плач није узнемирујући и није болан.
Верује се да дете не би требало да развије рефлекс „првог захтева“, односно да добије оно што жели одмах када заплаче. Поред тога, како бебе расту, мајке им укидају ноћни оброк. Постепено, беба учи да заспи сама, али не док доји и без љуљања у наручју.
2. Исхрана по правилима Бебе се такође хране по распореду – свака 3-3,5 сата (осим ноћног одмора). Одрасла деца се не отварају фрижидер без дозволе родитеља, ову ставку стриктно поштују и баке. Дете се одгаја послушно у било којој средини.
Иначе, у Француској се не подстиче издвајање детета током оброка из целе породице само зато што је „још мало“, већ једе са члановима породице оно што је припремљено за остале.
Истовремено, деца се не приморавају да једу храну ако је не желе, док се исхрана поштује. Ако не поједете обавезни ручак, онда ћете морати да сачекате ужину до поподневне ужине.
3. Деца се раније одвајају од родитеља Француске мајке имају право на родитељско одсуство само првих 10 недеља. Врло рано се враћају на посао, па се ангажује дадиља или се дете шаље у јаслице. Беба се навикава на комуникацију и на необично окружење, прилагођава се од малих ногу да не плаче за родитељима. У вртићу деца брзо почињу сама да једу, облаче и чисте играчке.
4. Бака не учествује у васпитавању Баке и деке практично не учествују у васпитању, како је то код нас обичај. Викендом долазе у посету својим унуцима. Ретко виђате баке како шетају са децом: оне имају своје хобије у виду путовања, часова у интересним клубовима, састанака са пријатељима.
5. Деца се не грде за „глупости“ Дете од детињства зна шта је слобода, дозвољено му је да трчи кроз баре и не грди га за прљаве панталоне. Али мама и тата врло јасно разликују ситне шале од озбиљног недоличног понашања. Дете се кажњава само за опасне радње, јер ако га грдите за глупости и недоличан чин, онда више неће видети разлику, како сматрају Француски родитељи.
Дете од детињства разуме границе понашања. Неће се ваљати на поду супермаркета у сузама јер му нешто нисте купили, јер сигурно зна да је ово лоше. Родитељи не осећају кајање када одбију да купе било шта за своје дете. У јавности се према хировима односе веома мирно, али код куће ће детету још једном објаснити зашто нису добила оно што су желела и како не смејуд а се понашају.
6. Деца знају ко је главни у кући Главни у кући су родитељи, деца их слушају. У овом веровању малишани одрастају од детињства, тако да у породицама нема спорова и отпора. За децу, брзо постаје јасно да је послушност одраслих важно правило и да га не треба кршити. У озбиљним стварима, мама и тата су строги, а на питање како то раде одговарају: „Наш посао није да будемо пријатељ сину или ћерки, већ да им будемо родитељ и променимо горе на добро.“
Према ауторки књиге Памели Дракерман, која је написала „Тајне родитељства из Париза. Француска деца не пљују храну“: „Француска мама би волела да држи своју бебу цео дан, али зна да му то неће донети ништа.“
7. Мирно се односе према дечјим сузама Деца најчешће изазивају бес да би привукла пажњу и натерала родитеље да се предомисле или да одустану. Задатак француске мајке је да научи дете да анализира своје грешке и неуспехе како би имало користи од сопственог искуства. Морају да науче да сузама ништа нећете постићи. Дете почиње да схвата забране и ограничења. Деца брзо науче да се носе са сопственим стресовима, тако да не експлодирају од агресије када су изнервирана.
8. Родитељи не форсирају децу Детету се даје слобода избора, не приморавају га да чита од четврте године, нити да буде успешан спортиста, велемајстор у шаху… Деца се не терају на све могуће секције, сама их бирају, само када имају жељу и када то заиста воле. Пре школе дете учи да истражује свет у мирном и уравнотеженом окружењу.
9. Уче их да буду љубазни и захвални Четири најважније речи које дете почиње да изговори су једне од првих које ће рећи – здраво, хвала, молим те и збогом. Од првих корака, дете се учи култури комуникације: да уступи место старијима и да се пристојно понаша на забави.
10. Недеља је дан за породицу Клинац увек зна да ће бити времена за њега . У породичној рутини недеља је важна, овај дан родитељи и деца проводе заједно. Сви кућни послови се обављају радним данима. Деца су срећна што иду са родитељима у зоолошки врт или у шетњу парком, у позориште или играју друштвене игре. Сигурни су да их мама и тата неће одбацити речима „идемо једног дана“.
11. Деца се уче да управљају финансијама Даје им се џепарац на недељном или месечном нивоу. Само дете планира како да уштеди новац за оно што жели да купи. Ако затражи унапред, онда му се одређени део од џепарца ускраћује у следећем периоду.
Planirate zajednički život? Siđite sa ružičastog oblaka i pre velikog koraka odgovorite na ova pitanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Француски родитељи су строги, али њихова деца су срећна – ово је њихова тајна васпитања деце се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.