Амерички медији: САД унапред знале да Пригожин планира побуну

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 15:24

Амерички медији: САД унапред знале да Пригожин планира побуну

Америчке обавештајне службе су унапред знале да шеф „Вагнера“ Јевгениј Пригожин планира да покрене војну акцију против руског војног врха, наводе амерички медији. Фото: WikimedinaCommons/Carol M. Highsmith Према писању „Њујорк тајмса“, амерички обавештајци су у среду информисали Пентагон >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и Белу кућу о најавама да Пригожин „нешто планира“, али су радили на прецизирању крајње процене.
Пошто су добили додатну потврду, обавештајци су у четвртак о могућој завери обавестили уску групу конгресмена. Лист наводи да су амерички званичници ћутали јер су сматрали да би, ако било шта кажу, руски председник Владимир Путин могао да их оптужи за организовање државног удара.
„Очигледно је да нису били заинтересовани да помогну господину Путину да избегне велики, срамотни пад његове подршке“, пише Њујорк тајмс.
У овом случају, додаје се, информација да ће дугогодишњи сукоб између Пригожина и руских одбрамбених званичника тек прерасти у сукоб, окарактерисана је као „алармантна“.
„Господин Пригожин је познат по својој бруталности и, да је успео да свргне званичнике, вероватно би би непредвидив вођа. Могућност да би великом нуклеарном ривалу Сједињених Држава могао да се догоди унутрашњи хаос, са собом је носила нови ниво ризика“, наводи лист.
Према писању „Вашингтон поста“, америчке обавештајне службе су још средином јуна добиле информације које су указивале на то да је Пригожин планирао оружану акцију против руског војног естаблишмента. Додаје се да су обавештајци о томе хитно информисали Белу кућу и друге владине агенције како не би били затечени таквим развојем ситуације у Русији.
Неименовани извори листа наводе да природа и тајминг Пригожинових планова нису били јасни, све до почетка сукоба у петак.
„Међутим, било је довољно сигнала да се администрацији у Вашингтону може рећи да се нешто дешава“, рекао је амерички званичник, који је говорио под условом анонимности, додавши да мисли да су САД биле спремне за то.
Он је навео да је током протекле две недеље постојала „велика забринутост“ око тога шта би могло да се деси – да ли ће Путин остати на власти и шта би било каква нестабилност могла да значи за контролу над руским нуклеарним арсеналом. „Нестабилност која би могла да доведе до грађанског рата у Русији представљала је главни страх“, навели су саговорници „Вашингтон поста“ и додали да су, поред Беле куће, високи званичници у Пентагону, Стејт департменту и у Конгресу такође били обавештени о информацијама које су стигле из Русије.
Лист указује да је кључни покретач побуне била наредба руског министарства одбране од 10. јуна да ће сви добровољачки одреди морати да потпишу уговоре са владом.
И поред тога што се у наредби не помиње „Вагнер“, било је јасно да би могло да дође до преузимања Пригожинових бораца који су били важни за неке од најзначајнијих тактичких победа у Украјини, пише „Вашингтон пост“.
Поред америчких обавештајаца, понашање Пригожина посматрале су и украјинске обавештајне службе.
Неименовани извор из Украјине је рекао да су војни званичници у Кијеву, након објаве 10. јуна, веровали да би Пригожин могао да мобилише своје снаге против Москве. Према његовим речима, украјински званичници су озбиљно схватили могућност би шеф „Вагнера“ могао да покрене акцију против руских снага.
Међутим, ни у Кијеву нису могли да претпоставе када ће се то догодити, рекао је извор листа, додавши да му није познато да ли је Вашингтон, информације до којих је дошао, поделио са Кијевом.
Britanski general: Prigožin bi mogao da predvodi napad na Kijev iz Belorusije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Амерички медији: САД унапред знале да Пригожин планира побуну се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.