Вулетић: Добро је што је побуна „Вагнера“ прошла без сукоба

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 15:10

Вулетић: Добро је што је побуна „Вагнера“ прошла без сукоба

Социолог Владимир Вулетић изјавио је данас да нема сумње да је добро што је побуна шефа приватне руске војне групе „Вагнер“ Јевгенија Пригожина прошла без сукоба. Фото: Танјуг/Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File „Плашим се да би тај сукоб био веома страшан, мада верујем да снаге >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << приватне војске баш не би имале много шанси“, изјавио је Вулетић за Танјуг.
Он је изразио мишљење да, када се говори о разлозима побуне, треба имати у виду да се приватна војска руководи финансијским мотивима и да, према различитим тумачењима, може бити раскола због „разлика у погледима“ и ривалитета између шефа „Вагнера“ Јевгенија Пригожина и руског министра одбране Сергеја Шојгу. „И овде видимо да је заправо од самог почетка сукоба постојао тај ривалитет између Шојгуа и Пригожина и ту је негде била, да тако кажемо, пукотина. Пригожин је имао и ту привилегију да је, пре свега, био пријатељ са Путином“, казао је Вулетић.
„Дакле Пригожин није био директно њему подређен, раван између њих је била другачије врсте. Претпостављам да је можда и Путин могао да размишља да му Пригожин представља својеврсну конкуренцију, поготово што су у почетку, када је кренуо рат, многи очекивали да ће то Русија брзо завршити, па се показало да то баш и не иде тако, и да су више успеха, медијски представљено, имале акције приватне војске. И ту је на неки начин ривалитет могао да се подстакне“, рекао је Вулетић.
Према његовим речима, нема сумње да је Русија била изазвана од стране стране шефа војне групе „Вагнер“ Јевгенија Пригожина. „Мислим да је овај сукоб дуже времена планиран, да је тога била свесна и Русија и покушавала да га избегне. Можда су и они Мински споразуми били начин да се то избегне, али то је сад сукоб унутар Русије и то је та шира прича“, казао је Вулетић.
Вулетић је оценио да је шеф „Вагнер“ Јевгениј Пригожин човек који је желео много више и заправо видео у државној војсци своју конкуренцију и да су његови аргуметни изречени „да би се он попео више“.
Britanski general: Prigožin bi mogao da predvodi napad na Kijev iz Belorusije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вулетић: Добро је што је побуна „Вагнера“ прошла без сукоба се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.