Бен Давид: Односи између Србије и Шведске су веома добри

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 12:07

Бен Давид: Односи између Србије и Шведске су веома добри

Односи између Србије и Шведске су веома добри, а у области трговинске размене током претходне године забележено је повећање билатералне трговинске размене за око 25 одсто, изјавила је амбасадорка Шведске Аника Бен Давид. Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић „Данас имамо више од 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << шведских и компанија са мешовитим капиталом које послују у Србији и упошљавају преко 10.000 људи“, рекла је Бен Давид за Политику.
Амбасадорка је казала да шведско ангажовање и присуство у Србији има примарни циљ да подржи Србију у приближавању на путу ка чланству у ЕУ и да је Шведска данас међу највећим донаторима када је је у питању заштита животне средине. „Радимо заједно са Министарством за заштиту животне средине и негујемо веома добро и успешно партнерство, сарађујемо и са акадамском заједницом, индустријом и цивилним друштвом, све у циљу да се убрза зелена транзиција, како би ваздух, земљиште и вода били чиситији у Србији“, навела је Бен Давид.
Она је указала да је због рата у Украјини обновљен фокус на западни Балкан и остале земље кандидате, када је у питању пријем у ЕУ.
„Порука коју Шведска може да упути као доскора председавајућа ЕУ јесте да Србија искористи ову прилику и могућности, јер постоји обновљено интересовање за проширење“, истакла је Бен Давид.
Према њеним речима, нови енергетски пакет помоћи Србији од стране ЕУ износи 165 милиона евра. „Србија је један од највећих прималаца подршке из ЕУ на свету и такође су фирме из ЕУ највећи инвеститори у Србији“, навела је амбасадорка.
Бен Давид је навела да је партнерима ЕУ потребно указати да морају да заузму јасан став и направе геополитички избор, као и да је промењен међународни рељеф због потпуне инвазије Русије на Украјину.
„Ово је моменат када се показује да сте део европског пројекта. Немојте мислити да неко није осетио терет последица рата у Украјини. Ми смо сви то осетили, у Шведској је инфлација веома висока, око 11 или 12 одсто, новчаници су се истањили“, истакла је амбасадорка.
На питање да ли су санкције Русији биле ефикасне, Бен Давид је истакла да јесу, као и да су оне израз колективне воље и политичког и моралног става. „Економска штета је усмерена ка влади, олигарсима, свим економским чиниоцима државе према којој су санцкије уведене. То је израз жеље да се ни на који начин не доприноси руској ратној машинерији“, рекла је амбасадорка.
Коментаришући ситуацију на северу Косову и Метохији, Бен Давид је рекла да је ЕУ, заједно са САД, радила без престанка на томе да дође до нормализације односа.
„Надали смо се после Охрида да смо на правом путу, али се то није десило. Сада је важно да се ситуација деескалира, да се сви врате преговарачком столу, да имамо нове изборе на северу Косова и да се претходни споразуми поштују и имплементирају“, закључила је Бен Давид.
Dačić zahvalio Keniji na principijelnom stavu da ne prizna tzv. Kosovo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Бен Давид: Односи између Србије и Шведске су веома добри се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.