Потрошачи у Европи од сутра имају право на колективне тужбе

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Jun.2023, 09:53

Потрошачи у Европи од сутра имају право на колективне тужбе

Директива ЕУ-а о репрезентативним тужбама ступа на снагу сутра и омогућиће потрошачима из целе ЕУ-а да траже своја права не само појединачно, већ и кроз колективне тужбе. Фото: Unsplash/carlbcampbell Потрошачке организације ће покретати тужбе у име потрошача и због незаконитих пракси >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << трговаца. То ће им омогућити да колективно траже накнаде, замене или поправке.
Ова правила се односе на права потрошача у разним секторима , укључујући заштиту података, финансијске услуге, путовања, туризам или телекомуникације.
„Овим значајним законом се потрошачима који су били жртве незаконитих трговачких пракси даје могућност да остваре своја права и колективно траже правду”, рекла је потпредседница ЕК Вера Јурова.
Премња њеним речима ово начело, које је по први пут успостављено у правној тековини ЕУ, има за циљ да ојача положај потрошача. Јурова је рекла да очекује са све државе чланице брзо одреде организације које ће бити квалификоване за покретање ових поступака. И повереник за правосуђе ЕУ, Дидије Рејндерс је изјавио да сматра да је постизање високог нивоа заштите потрошача темељно право. „Ова Директива је битан алат за спровођење тог права. Потрошачи сада имају могућност да се удружују широм ЕУ како би заштитили своје интересе и натерали компаније да поштују та права“, рекао је он.
Како би подржала добро функционирање будућих тужби ЕУ је покренула интернет платформу која  омогућава размену информација. Преко ове платформе државе чланице и потрошачке организације ће сарађивати и , очекује се, да ће то довести до бољег спровођења права потрошача у ЕУ.
Да подсетимо да Србија у Закону о заштити потрошача нема колективну тужбу и да су потрошачке организације и стручна јавност више пута апеловали да се она уведе. То би значило јер би један проблем у коме би било више оштећених потрошача могао да се решава у једној тужби.
Selić: Ekspo 2027. donosi nove investicije i radna mesta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потрошачи у Европи од сутра имају право на колективне тужбе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.