Izvor: RTS, 25.Jun.2023, 08:51

Бисенић: Вагнер је уклоњен и решен, али "вагнеризам" није

Побуна припадника "Вагнера" је окончана као пламен који је настао и нестао у отималном року, пре него што је дошло до конфронтације и људских жртава. Вагнер је уклоњен, али не и "вагнеризам" у руском друштву, због чега Владимир Путин неће разгоревати жар који после >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << оваквих сукоба остаје, рекао је за РТС новинар Драган Бисенић.
У једном тренутку чинило се да ће доиста доћи до сукоба Вагнерових јединица и регуларне руске војске, што би неминовно условило поделе и у војном врху, а последично и у целом руском друштву, рекао је за РТС Драган Бисенић.

"Ова побуна је окончана као један пламен који је настао и нестао у оптималном року, пре него што је дошло до конфронтације и људских жртава", рекао је Бисенић.
Криза је, према речима Бисенића, окончана неочекиваном акцијом белоруског председника Александра Лукашенка која је уследила после тврдог говора председника Русије Владимира Путина који је деловање "Вагнера" оценио као издају.
Оно по чему су Јевгениј Пригожин и цела група интересантни, јесте њихова улога после повлачења руске војске из Херсона прошле године.
"То је био велики шок за руску јавност и од тада је Пригожин постао јавно лице акције у Украјини посебно око борби у Бахмуту. Од тада и тиња сукоб између Пригожина и руског војног врха. Питање је како је Москва дозволила да таква ситуација траје, да Пригожин оштро критикује војни врх, а да практично нема одговора из Москве", каже Бисенић.
Каже да је очигледно постојала намера да се Вагнерове јединице распусте, али је сада очигледно да ће бар део припадника тих јединица руска војска и убудуће ангажовати.
"Вагнер је уклоњен и решен, али 'вагнеризам' није. Оно што је Пригожин износио многи се питају и у  државним структурама и у руском друштву а то су домети акције у Украјини. То је ситуација када имате ратна дејства која трају, а истовремено друштво функционише као да се ништа не дешава", објаснио је Бисенић.
Ангажовање Вагнерових плаћеника био је резултат сазнања да руске снаге нису довољне за испуњавање задатака који су постављени у Москви. Вагнерових 30.000 добро обучених људи било је велико  појачање, због тога Бисенић каже да ће вероватно нека врста односа са Пригожином бити настављена, али под другим условима.
"И сам Путин је оставио ту могућност који, иако је оштро осудио ову акцију, није у обраћању помињао државни удар већ побуну. Путин као мудар и искусан политичар неће доливати уље на ватру и разгорева жар који после оваквих сукоба остаје", рекао је за РТС Драган Бисенић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.